Σκόπια: Η Παμμακεδονική απέτυχε να εμποδίσει την συνάντηση των Σλάβων στο ...Λερίν




Ιούλιος 21, 2015.

Η Παμμακεδονική Ένωση απέτυχε να εμποδίσει την ‘επιστημονική’ συνάντηση των Σλάβων στην Ελλάδα, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
Αυτή ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα των Σλάβων στην Ελλάδα!
Το επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Μακεδονία- τα περιθώρια του ευρωπαϊκού μοντερνισμού» ήταν μια διεπιστημονική εκδήλωση που  πραγματοποιήθηκε στο ‘Λερίν’ (;), στην Ελλάδα.


Πρόκειται για μια εορταστική εκδήλωση των Σλάβων στη βορειοδυτική Μακεδονία από τις 16 έως τις 19 Ιουλίου που διοργανώθηκε από τη σλαβική οργάνωση που αυτοαποκαλείται  « Μακεδονική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αυστραλίας», το σύλλογο των Σλάβων στη Βουλγαρία ‘ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν, το περιθωριακό ευρωπαϊκό κόμμα ‘Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία’ και το σύλλογο των Σλάβων της δυτικής Μακεδονίας,  ‘Ουράνιο Τόξο’.


Παρόλο ότι οι διοργανωτές περίμεναν να συναντήσουν προβλήματα από τις ελληνικές αρχές, στην πραγματοποίηση του συνεδρίου, όπως εμπόδια στα σύνορα,  απαγόρευση εισόδου Σλάβων που ήταν στη μαύρη λίστα από τον Καναδά και την Αυστραλία ή τις ΗΠΑ, αυτή τη φορά όλα ήταν ομαλά, σημειώνει το δημοσίευμα εκφράζοντας έκπληξη.

Κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης υπήρξε μια παρέμβαση των  Ελλήνων της Παμμακεδονικής Ένωσης που έθεσαν αρκετά ερωτήματα, ωστόσο δεν προκλήθηκαν επεισόδια.

Μάλιστα, ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ ενδιαφέρθηκαν για το συνέδριο και μερικοί τοπικοί  τηλεοπτικοί σταθμοί φιλοξένησαν συνεντεύξεις με τους διοργανωτές.

Μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου, όλοι οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την παραδοσιακή συγκέντρωση των Σλάβων της Μακεδονίας στην Οβτσάρα (;). Όπου Σλάβοι της ελληνικής Μακεδονίας χόρεψαν και τραγούδησαν σλαβικά τραγούδια,  με αφορμή τη γιορτή του προφήτη Ηλία.


«Είναι ένα εξαιρετικό γεγονός που δείχνει και αποδεικνύει την πολιτική πάλη των Σλάβων στη Μακεδονία» έγραψε στο προφίλ του  ένας από τους συμμετέχοντες.

Στο Λερίν (;) ‘μακεδονιστές’ από όλο τον κόσμο επί τρεις ημέρες συζήτησαν το μακεδονικό ζήτημα. Αυτό θεωρείται ιστορικό γεγονός, διότι για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία  το μακεδονικό ζήτημα σε επιστημονικό επίπεδο συζητήθηκε στο έδαφος της Ελλάδας, μιας χώρας  «υπερ- προβληματικής», όπως σημειώνεται.

Το συνέδριο διεξήχθη στη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων και στην αγγλική γλώσσα.

Συμμετείχαν σε αυτό ο  σλαβολόγος  Βίκτορ  Φρίντμαν, του Πανεπιστημίου του Σικάγο, η σλαβολόγος Γκρέις Φίλντερ από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ο Άντριου  Ρόσος από το πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο Άκης Γαβριηλίδης από το πανεπιστήμιο της Σολούν (;), ο Γκιόργκι Βλάχοφ από το πανεπιστήμιο ‘Λα Τρόμπ’, ο Βάσκο Ναστέφσκι από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, η Κατερίνα Κολοζόβα από το Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας και Ανθρωπισμού, η Μαρία Παντέφσκα από σλαβικό Ινστιτούτο εθνικής ιστορίας των Σκοπίων.

Στόχος της πολυδιάστατης αυτής εκδήλωσης που δεν αναφέρεται από ποιον χρηματοδοτήθηκε (προφανώς από την  κυβέρνηση των Σκοπίων) ήταν να δώσει μια σημαντική συμβολή στην κατανόηση της σύγχρονης σλαβικής εθνικής ιστορίας στο χώρο της  γεωγραφικής Μακεδονίας και να αναλύσουν τις κοινωνιολογικές, γλωσσολογικές, ανθρωπολογικές και πολιτικές πτυχές του σλαβικού στοιχείου.
Το συνέδριο στο Λερίν(;) ήταν το δεύτερο του είδους μετά από αυτό που πραγματοποιήθηκε το 2013 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας με αφορμή την 100η επέτειο της λήξης του Β’ Βαλκανικού Πολέμου και τη διαίρεση της αρχαίας γεωγραφικής Μακεδονίας με τη συνθήκη ειρήνης του Βουκουρεστίου.
Μάλιστα τα αποτελέσματα της διάσκεψης της Μελβούρνης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από τον γερμανικό οίκο «Verlag Otto Sagner» σε τόμο που φέρει τον τίτλο «Περί Μακεδονικών Θεμάτων: Η διαίρεση της Μακεδονίας μέχρι σήμερα».
Τα αποτελέσματα του συνεδρίου στο Λερίν (;) θα αποτελέσουν το περιεχόμενο του νέου τόμου που θα κυκλοφορήσει από τον ίδιο γερμανικό οίκο.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ