Σκόπια: Εισροή προσφύγων και η παράνοια





«Οι Έλληνες στέλνουν τους πρόσφυγες στην πΓΔΜ με σκοπό να …αλλάξουν το δημογραφικό  στη χώρα», πιστεύει η κοινή γνώμη στα Σκόπια…



Αύγουστος 8, 2015.



Του  Βλάντισλαβ Περούνοβιτς

Μετά την απαγόρευση από τη Σερβία της παραμονής  των προσφύγων από τα πεδία των μαχών της Εγγύς Ανατολής και την απόφαση της Ουγγαρίας να ανεγείρει ένα φράχτη με αγκαθωτό σύρμα κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία, πολλοί ατυχείς πρόσφυγες παραμένουν στην πΓΔΜ, από τους οποίους πολλοί φθάνουν περνώντας παράνομα τα σύνορα, κυρίως από την Ελλάδα.


Παρατηρήθηκε ότι  παράνομες μεταφορές από μίνι λεωφορεία και βαν, οργανώνονται από κοινού από Χριστιανούς και Μουσουλμάνους οδηγούς και διοργανωτές,  οι οποίοι διανέμουν τους πρόσφυγες σε όλη την επικράτεια, στην προσπάθεια τους  να πάνε βόρεια και δυτικά άλλες φορές με επιτυχία και άλλες φορές ανεπιτυχώς.

Πάλι φταίνε οι Έλληνες…

Στην κοινή γνώμη της πΓΔΜ επικρατεί μια παρανόηση, που αποτελεί, μάλλον, μια απλοϊκή ερμηνεία- ότι δηλαδή, οι ελληνικές αρχές  αφήνουν σκόπιμα να διασχίσουν οι πρόσφυγες τα σύνορα  προς τα Σκόπια, με στόχο την ‘αλλαγή του δημογραφικού», να «βλάψουν τη χώρα».

Ο πρόσφυγες στην πΓΔΜ υποφέρουν εξαιτίας του ανεξέλεγκτου  νομικού καθεστώτος καθώς και της έλλειψης κατάλληλων καταυλισμών στην μικρή χώρα των κεντρικών Βαλκανίων.

Το βίντεο


Από τον Ιούνιο, ενέκρινε το Κοινοβούλιο αλλαγές του νόμου περί ασύλου, με τις οποίες δίνεται στους μετανάστες το δικαίωμα της ελεύθερης παραμονής στη χώρα μέχρι 72 ώρες, μέχρι το τέλος του Ιουλίου πάνω από 22.000 ξένοι πολίτες έλαβαν τη διαβεβαίωση για την πρόθεση τους,  που αναφέρθηκε για υποβολή αίτησης για άσυλο. Μετά την ανακοίνωση ότι από τη Συρία και άλλες χώρες ένα νέο κύμα προσφύγων θα ακολουθήσει, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός ζήτησε, την όσο το δυνατόν συντομότερα δημιουργίας καταυλισμού προσφύγων στη χώρα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ