«Συμμαχία Τουρκίας – Συρίας κατά των Κούρδων;»



Μάιος 23, 2018. 08:43

Παρόλο που η τουρκική κυβέρνηση υιοθέτησε στάση κατά του Μπασάρ Άσαντ κατά την κρίση της Συρίας, οι αναλυτές συχνά προτείνουν ότι η Άγκυρα και η Δαμασκός θα μπορούσαν να διορθώσουν τις κατακερματισμένες σχέσεις τους για να αντιμετωπίσουν από κοινού τους Κούρδους μαχητές  των Ομάδων Λαϊκής Προστασίας – YPG, που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μουσταφά Ιλκέρ Γιουτσέλ (Mustafa İlker Yücel), αρχισυντάκτης της εφημερίδας Αϊντινλίκ- η οποία  πρωτοεκδόθηκε τη δεκαετία του 1920 ως σοσιαλιστική εφημερίδα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία,  προτείνει ότι δεν είναι απαραίτητο η τουρκική κυβέρνηση να αντιμετωπίζει φανατικά τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και σημειώνει ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να χρησιμοποιήσει το Αφρίν ως διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις με τη Δαμασκό.

«Ακόμη και αν ο Ερντογάν σκοπεύει να παραμείνει στο Αφρίν, η τουρκική κυβέρνηση δεν θα το επιτρέψει αυτό. Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το Αφρίν στις διαπραγματεύσεις με τη Δαμασκό για να ενισχύσει την επέμβασή του. Αυτό είναι το στυλ του. Πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης πιστεύουν ότι δεν υπάρχει λόγος να είμαστε φανατικά  κατά του Άσαντ. Πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις και οι διπλωματικές διαδικασίες στην Αστάνα και στο Σότσι θα διευκολύνουν την επιστροφή του Αφρίν στο συριακό στρατό και στη συριακή κυβέρνηση», έγραψε την Τρίτη ο Ιλκέρ Γιουτσέλ.

«Ο Ερνγογάν πρέπει να αποδεχθεί τη νίκη του Άσαντ στη Συρία σε κάποιο βαθμό. Οι δυτικές χώρες συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Άσαντ και προσαρμόζουν ανάλογα τις θέσεις τους. Ο Ερντογάν είναι πεισματάρης και πολικά φιλόδοξος, οπότε χρειάζεται χρόνος για να συνειδητοποιήσει αυτό το γεγονός».

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Αϊντινλίκ συνέχισε γράφοντας ότι η Συρία και η Τουρκία πρέπει να είναι ‘μαζί’ κατά των  ΗΠΑ και των περιφερειακών τους δυνάμεων, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους για να αποτρέψουν κοινές απειλές.

«Στην πραγματικότητα, ο τουρκικός στρατός και ο συριακός στρατός είναι μαζί. Είναι ενάντια στην Αμερική και τις δυνάμεις που υποστηρίζει, όπως το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) και οι Μονάδες  Λαϊκής Προστασίας των Κούρδων της Συρίας (YPG). Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικροτούν τον Ερντογάν που εξακολουθεί να αντιτίθεται στον Άσαντ και θέλουν να το χρησιμοποιήσουν αυτό για να βλάψουν μια πιθανή περιφερειακή συμμαχία».

(Στοιχεία από Sputnik)



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr