Αλβανία: Καλέσανε τον Φρέντυ Μπελέρη στην Εισαγγελία για τη σφαγή στην Επισκοπή



Μάιος 22, 2019. 21:02

Εικοσιτέσσερα  χρόνια μετά τη σφαγή στην Επισκοπή (αλβανικά Πεσκέπι), η Εισαγγελία σοβαρών εγκλημάτων κάλεσε για ανάκριση τον Φρέντυ Μπελέρη. Παρέμεινε επί τρεις ώρες και η αλβανική «Σκιπτάρια», αναφέρει ότι κατηγορείται για τρομοκρατικές ενέργειες και ότι ανήκει στην ομάδα των ελληνικών δυνάμεων που επιτέθηκαν στο αλβανικό φυλάκιο το 1994. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η αλβανική Εισαγγελία, έπειτα από 24 χρόνια, ερευνά  στοιχεία  τα οποία παρουσιάζουν  οι δημοσιογράφοι Αρτάν Χότζα και Μαρίν Μέμε.


Ο φάκελος της Επισκοπής άνοιξε πριν από ένα μήνα και σύμφωνα με πληροφορίες το άνοιγμα αυτής της υπόθεσης έχει πολιτικές σκοπιμότητες κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας.


Ο Διονύσης Φρέντυ Μπελέρης είχε προταθεί από το ΚΕΑΔ για υποψήφιος δήμαρχος της Χιμάρας το 2015 και τώρα στις εκλογές της 30ης Ιουνίου, οι αλβανικές αρχές απέρριψαν την υποψηφιότητά του, επικαλούμενες στοιχεία που δεν συμβαδίζουν με έναν υποψήφιο δήμαρχο. Ενώ αφέθηκε να εννοηθεί ότι ο κύριος στόχος τους ήταν να αποτρέψουν την εκλογή Έλληνα δημάρχου στη Χειμάρρα.


Ο δημοσιογράφος Αρτάν Χότζα στην ‘Report TV’ ανέφερε ότι ο Μπελέρης ήταν στο γραφείο του Εισαγγελέα με τον δικηγόρο του από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις τρεις το απόγευμα.


Ο Μπελέρης  κατά την παραμονή στην Εισαγγελία δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατική πράξη της Επισκοπής.


«Ήρθα στην Εισαγγελία μόνο και μόνο για τελειώσει η ιστορία με το άτομό μου, για ένα θέμα που δεν έχω καμία σχέση. Την ημέρα των γεγονότων αυτών βρισκόμουν στην Κύπρο. Δεν έχω ενταχθεί στην έρευνα», δήλωσε ο Μπελέρης για το Top Channel.


Η εισαγγελική αρχή δεν θεώρησε λογικό να ζητήσει τη σύλληψή του λόγω του ότι ο Μπελέρης εδώ και πολύ καιρό έχει δείξει προθυμία να εμφανισθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, όπως σημειώνεται.


Η διερεύνηση αυτού του γεγονότος, στο οποίο σκοτώθηκαν δύο «ήρωες της πατρίδας» [τα εισαγωγικά στο πρωτότυπο] ο διοικητής Φατμίρ Σέχου και ο στρατιώτης Άρσεν Γκίνι δεν έχει αναλάβει η εισαγγελία του Αργυρόκαστρου αλλά αυτή των Σοβαρών Εγκλημάτων.


Η Εισαγγελία έχει  κατάσχει το ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων Αρτάν Χότζα και Μαρίν Μέμε, στα οποία υπάρχουν στοιχεία για το γεγονός που συνέβη στα  μέσα της δεκαετίας του ’90 του περασμένου αιώνα.


 Για την υπόθεση αυτή πρόκειται να ανακριθούν περίπου 30 άτομα τόσο στην Αλβανία όσο και στην Ελλάδα, αφού η αλβανική εισαγγελία έστειλε σχετικό αίτημα στις ελληνικές αρχές.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr