Δένδιας: Δεν υπάρχει «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα



Οκτώβριος 3, 2019. 21:36

Σκόπια.


Δεν υπάρχει «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα και η παρόρμηση να μελετηθεί η «μακεδονική» γλώσσα είναι αλυτρωτισμός, γράφουν σήμερα στα ΜΜΕ της «φιλικής» Ελλάδας, σημειώνει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.



Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ και απαιτεί πλήρη και ολοκληρωμένη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωσε ο  υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου.


Η ‘μακεδονική’ γλώσσα και η μελέτη της στην Ελλάδα, η ύπαρξη ‘μακεδονικής’ μειονότητας στο νότιο γείτονά μας και η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας ήταν το θέμα του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης, Βελόπουλου, σε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, στην οποία επερώτηση ο Νίκος Δένδιας απάντησε γραπτώς, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MIA στην Αθήνα.


«Η χώρα μας υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητη η πλήρης και ολοκληρωμένη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών», γράφει ο Δένδιας, προσθέτοντας ότι η τήρηση των όσων προβλέπονται στη Συμφωνία Πρεσπών «είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να απαιτηθεί από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει της παρούσας συμφωνίας».


Στην κοινοβουλευτική ερώτηση ο πρόεδρος του δεξιού κόμματος, Κυριάκος Βελόπουλος, γράφει ότι οργανώθηκε από το «Μακεδονικό Κίνημα για την Προώθηση της Μητρικής Γλώσσας του Κρίστε Μισίρκοφ» που θα εισαχθεί σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την εκμάθηση της ‘μακεδονικής’ γλώσσας μέσω μιας ονλάιν πλατφόρμας με βάση την Αριδαία, μία φορά την εβδομάδα, από τα μέσα Οκτωβρίου 2019 έως τον Ιούνιο του 2020 και ζητάει από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών αν αυτό «συνιστά παραβίαση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας επειδή περιέχει στοιχεία αλυτρωτισμού».


«Όσον αφορά τη γλώσσα του βόρειου γείτονα, η Συνθήκη των Πρεσπών σημειώνει ότι ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών και δεν έχει καμία σχέση με την Ελληνική Μακεδονία και την  ελληνική κληρονομιά  από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αυτά τα πράγματα αφορούν τη γειτονική χώρα και τους πολίτες της. Οι γλώσσες που διδάσκονται στη χώρα μας είναι θέμα που ρυθμίζεται από το ελληνικό δίκαιο. Εάν ένας ιδιωτικό σύλλογος προσπαθήσει να διδάξει την παραπάνω γλώσσα, αυτός ο οργανισμός, όπως οποιοσδήποτε άλλος, πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τις διατάξεις του εφαρμοστέου δικαίου», απάντησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.


Ερωτηθείς από τον Βελόπουλο, αν ο υπουργός Εξωτερικών πιστεύει ότι «τα παραπάνω είναι το πρώτο βήμα για την ενίσχυση των προσπαθειών για την αναγνώριση μιας υποτιθέμενης μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα», ο Δένδιας απαντά εν συντομία ότι «όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχει «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα».



denesen.mk



--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr