Σχέδιο Τραμπ: Κράτος για τους Παλαιστίνιους - η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ

«Κράτος για τους Παλαιστινίους, η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ», ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάζει το σχέδιο ειρήνης του  για τη Μέση Ανατολή, αλλά η Χαμάς αρνείται.


Ιανουάριος 28, 2020. 21:42



Ο Αμερικανός πρόεδρος προτείνει τη λύση των δύο κρατών με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.

Αυτό αναφέρεται από τα αμερικανικά ΜΜΕ που επικαλούνται πηγές του Λευκού Οίκου, όπως σημειώνει το ιταλικό πρακτορείο Ansa.



«Σήμερα είναι ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ όταν ανακοίνωσε το σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, «ήρθε η ώρα για ένα ιστορικό σημείο καμπής», πρόσθεσε.


Το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή έχει 80 σελίδες και είναι «το πιο λεπτομερές» που παρουσιάστηκε μέχρι σήμερα, όπως δήλωσε ο Τραμπ σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό  Μπέντζαμιν Νετανιάχου.


 «Η Ιερουσαλήμ παραμένει η αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ». 


Ο Τραμπ δήλωσε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός του είπε ότι το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή αποτελεί βάση για άμεσες διαπραγματεύσεις.


Το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή προβλέπει επενδύσεις 50 εκατομμυρίων δολαρίων για τους Παλαιστινίους:

 «Υπάρχουν πολλά κράτη έτοιμα να επενδύσουν», διαβεβαίωσε ο Τραμπ. 


« Αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.


Η Τραμπ ανακοίνωσε ότι εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των μερών, οι ΗΠΑ θα ανοίξουν πρεσβεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, επιβεβαιώνοντας ότι η τελευταία θα μπορούσε να είναι η πρωτεύουσα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.


Ο Αμερικανός πρόεδρος  ισχυρίστηκε ότι απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής Αμπού Μάζεν σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και ζήτησε χρόνο για διαπραγματεύσεις 4 ετών.


Το σχέδιο του Τραμπ «είναι επιθετικό και θα προκαλέσει πολύ θυμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζουχρί, προσθέτοντας  ότι το ισραηλινό μέρος του σχεδίου «δεν έχει νόημα».


 «Η Ιερουσαλήμ - συνέχισε - θα είναι πάντα μέρος των Παλαιστινίων. Οι Παλαιστίνιοι θα αντιμετωπίσουν αυτό το Σχέδιο και η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει πάντα παλαιστινιακή επικράτεια».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγνωρίσουν τα κατοχικά εδάφη από τους Ισραηλινούς ως μέρος του Ισραήλ. 


Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όταν παρουσίασε το σχέδιο ειρήνης του Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον. 


Σύμφωνα με το σχέδιο, πρόσθεσε, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες δεν θα δικαιούνται να επιστρέψουν στο Ισραήλ.


 Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τους Παλαιστινίους μια «πορεία προς ένα μελλοντικό κράτος», αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα αναγνωρίσουν το Ισραήλ».


ansa.it

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr