Ιταλική ανάλυση: «Η Γαλλία- και όχι η ΕΕ- τάσσεται με την Ελλάδα να περιορίσει την Τουρκία»




Φεβρουάριος 1, 2020. 19:58


Κάποιος στην Ευρώπη φαίνεται να έχει ακούσει την κραυγή συναγερμού από την Ελλάδα σχετικά με την διπλωματική και στρατιωτική εγρήγορση της Τουρκίας. Μιλάει γαλλικά, αλλά, δυστυχώς, δεν κατοικεί στις Βρυξέλλες.


Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προσέχει όλο και περισσότερο τα μηνύματα που έρχονται από την Αθήνα, τόσο πολύ, που με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, δεν δίστασε να υπερασπιστεί την Ελλάδα, έμμεσα και της Ευρώπης, μπροστά στους τουρκικούς επεκτατικούς στόχους.


Οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι είχαν «πλήρως συμφωνήσει» σε όλα τα κεφάλαια που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης και είχαν «ένα κοινό στρατηγικό όραμα».

 Επιπλέον, ο Μητσοτάκης χρειάζεται περισσότερο από ποτέ κάποιον που να μεταφέρει τα αιτήματα της Ελλάδας στα διεθνή τραπέζια, ειδικά, μετά την αποκάλυψη της Αθήνας ότι δεν προσκλήθηκε η χώρα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ακριβώς λόγω της τουρκικής πίεσης προς την  καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.


 Οι ειδήσεις αμφισβητήθηκαν, αλλά στην Αθήνα το μήνυμα κατέστη σαφές.


 Προς το παρόν, η ΕΕ δεν φαίνεται να θέλει να αντιμετωπίσει τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία και η Λιβύη στα τέλη Νοεμβρίου, η οποία δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και η οποία προϋποθέτει επαναπροσδιορισμό των χωρικών υδάτων από τα οποία η Ελλάδα και το ελληνικό τμήμα της Κύπρου έχουν μόνο να χάσουν.


Το θέμα είναι επίσης, και όχι με οριακό τρόπο, ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία, καθώς και οι δύο εμπλέκονται στην έρευνα του βυθού, όπου θα βρεθούν αποθέματα φυσικού αερίου αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. 


Με τη διαφορά, ωστόσο, ότι το Παρίσι αποφάσισε να κινηθεί αποφασιστικά και απροκάλυπτα. 


«Τις τελευταίες ημέρες - είπε ο Γάλλος πρόεδρος - παρακολουθήσαμε τα τουρκικά πλοία με ελιγμούς στη Μεσόγειο. Είναι σαφώς σαφής παραβίαση της συμφωνίας του Βερολίνου».


Στη συνέχεια, ο Μακρόν διευκρίνισε ότι η Γαλλία και η Ελλάδα θα δημιουργήσουν από τώρα και στο εξής μια στρατηγική συμμαχία με κοινούς στόχους, ιδίως όσον αφορά την οικονομική και στρατιωτική συνεργασία.


Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, που εξελέγη τον περασμένο Ιούλιο, προσπαθεί να αποσύρει τη χώρα από τον δεκαετή εφιάλτη της λιτότητας. Η οικονομία εξακολουθεί να είναι πολύ πιεσμένη, παρά τα σημάδια ανάκαμψης. Η ανάγκη εισερχόμενου ξένου κεφαλαίου είναι ισχυρή και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πληγεί σοβαρά από τις περικοπές των προηγούμενων στελεχών για να τηρήσουν τα συμβόλαια που υπογράφηκαν με τις Βρυξέλλες για τη διάσωση της εθνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό, τόνισε, πρέπει να χαιρετίσουμε την αύξηση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.


Από την άλλη πλευρά, ο Μακρόν εκμεταλλεύεται όχι μόνο να εδραιώσει τη θέση του στη μεσογειακή σκακιέρα και να εισέλθει στο πλαίσιο των πεδίων φυσικού αερίου με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη.


 Αλλά ο Γάλλος πρόεδρος έχει επίσης στρέψει το βλέμμα του στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στον οποίο η Αθήνα επενδύει πολύ και αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να προσφέρει η ελληνική οικονομία.


Η στρατηγική του Γάλλου Προέδρου  έχει ήδη γίνει ορατή, τόσο που έχει κάνει έξαλλο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το πρόβλημα όμως είναι ότι απουσιάζει η υπόλοιπη Ευρώπη για την υποστήριξή του.

Και καμία παρόμοια πρωτοβουλία δεν προέρχεται από την Ιταλία.


formiche.net


--
Ν.Ν.



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr