Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2020

Κοσσυφοπέδιο: Ο επαναστάτης που έγινε πρωθυπουργόςΦεβρουάριος 3, 2020. 20:34

Πρίστινα.

Η γαλλική «La Croiz»  είχε ένα αφιέρωμα για τον σχηματισμό της κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο και ειδικότερα για τον νέο πρωθυπουργό, Αλμπίν Κούρτι.


«Κλείστηκε στις φυλακές του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επικεφαλής σε διαδηλώσεις εναντίον της σερβικής καταπίεσης και στη συνέχεια αντιδραστικός στο κοινοβούλιο, αφού είναι αυτός που έριξε δακρυγόνα στη συνέλευση. 
Ο πρώην επικεφαλής των φοιτητών Αλμπίν Κούρτι εξελέγη τη Δευτέρα ο νέος πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου», γράφει το γαλλικό δημοσίευμα.


Ο πρώην ηγέτης των φοιτητών είναι ένας χαρισματικός ηγέτης της Αυτοδιάθεσης, του αριστερού εθνικιστικού κόμματος που τελευταία προσεγγίζει την κεντροαριστερά.


Επί πολλά χρόνια τον αποκαλούσαν «Ο Τσε Γκεβάρα του Κοσόβου», και τώρα φοράει πουκάμισο και γραβάτα.


 Αλλά,  η καλλιτεχνική του έκφραση προκαλεί πάντα ενθουσιασμό στις συναντήσεις του με τους νέους, τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους και τους ανέργους, οι οποίοι έχουν κουραστεί από την πελατεία και τη διαφθορά.


Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, ο Κούρτι ενέκρινε συμφωνία με το άλλο κόμμα το οποίο αντιτίθετο, το LDK.   

Ο Κούρτι πρέπει επίσης να πείσει τους Δυτικούς να μην ανησυχούν πλέον οι πρεσβευτές και το όνειρό του να ενώσει τους Αλβανούς είναι μια κόκκινη γραμμή για τους Σέρβους.


Η Αυτοδιάθεση αναμένεται να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης και να ενισχύσει το κράτος δικαίου, ενόψει του διαλόγου με τη Σερβία. 


gazetaexpress.com

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr