Η Αλβανία με τον μικρότερο αριθμό γιατρών έλαβε τα λιγότερα χρήματα από την ΕΕ για τον Covid-19


Αύγουστος 5, 2020. 08:47

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας- ΠΟΥ καθώς και μελέτες από άλλα ιδρύματα επιβεβαίωσαν ότι η Αλβανία έχει το χαμηλότερο επίπεδο ιατρικού προσωπικού στη χώρα σε σχέση με τον πληθυσμό, αλλά παρόλα αυτά έχει λάβει το χαμηλότερο ποσό χρημάτων που διέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας, η ΕΕ έχει διαθέσει κεφάλαιο 411 εκατομμυρίων ευρώ για τις 6 χώρες της Περιφέρειας, τη Σερβία, την Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και την Αλβανία για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από τον κορωνοϊό, καθώς και την οικονομική ανάκαμψη της Περιφέρειας.

Όπως φαίνεται από το συνημμένο γράφημα, η Αλβανία έχει λάβει τη χαμηλότερη χρηματοδότηση,  με μόνο 50,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η υψηλότερη αξία χρηματοδότησης έχει ωφελήσει τη Σερβία με 93,4 εκατομμύρια ευρώ.

Το Μαυροβούνιο, το οποίο έχει πληθυσμό κάτω του ενός τρίτου της Αλβανίας και επηρεάζεται λιγότερο από την πανδημία, έλαβε περισσότερη χρηματοδότηση από την κοινοτική βοήθεια.

Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η περιοχή θα αντιμετωπίσει συρρίκνωση της οικονομίας από -3,0 έως -9,0% το 2020 και αργή ανάκαμψη.


Ο τομέας που έχει πληγεί περισσότερο είναι ο τουρισμός, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 10,2% του ΑΕΠ της περιοχής.

Η κοινή τραγωδία που προκλήθηκε από τον ιό,  είχε ως αποτέλεσμα την αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως μεταξύ της ΕΕ και της Περιφέρειας. 

Τα Βαλκάνια και οι γείτονές τους στην ΕΕ πρόσφεραν ιατρικές δωρεές και άλλες μορφές βοήθειας μεταξύ τους, ενώ η Τουρκία παρέδωσε τις πρώτες αποστολές ιατρικής βοήθειας σε εννέα χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 

Επιπλέον, η ΕΕ έχει διαθέσει ένα πακέτο ενίσχυσης 750 εκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας.

Ιστορικά, η Αλβανία είχε χαμηλή ικανότητα να προσελκύει κεφάλαια και βοήθεια από δωρητές μέσω διαφόρων προγραμμάτων για αναπτυσσόμενες χώρες.


Αλλά αυτό γίνεται πιο εμφανές τα τελευταία δύο χρόνια, όπου οι δωρεές λόγω του σεισμού της 26ης Νοεμβρίου 2019 και της πανδημίας Covid-19, έχουν αυξηθεί, αλλά στην πραγματικότητα οι παροχές αποδεικνύονται πολύ χαμηλότερες από αυτές που είχαν υποσχεθεί.



ABCNews.al

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr