Στο Κατάρ οι ηγέτες των παλαιστινιακών κινημάτων Φατάχ και Χαμάς για συμφιλίωση


Σεπτέμβριος 26, 2020. 21:34

 

Η Ντόχα φιλοξένησε σήμερα έναν νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ των κινημάτων «Φατάχ» και «Χαμάς» στο πλαίσιο της πρόσφατης συναίνεσης μεταξύ τους, και την ανακοίνωσή τους για ένα ώριμο διάλογο που θα οδηγήσει στον τερματισμό της διχόνοιας τους.


Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων (WAFA), πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων των δύο κινημάτων.

Ο  γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της Φατάχ, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ δήλωσε ότι το κίνημά του υπό την ηγεσία του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς έχει λάβει μια στρατηγική απόφαση για την επίτευξη εθνικής συμφιλίωσης με το κίνημα Χαμάς, που βασίζεται στη συνεργασία σε όλα τα στοιχεία του παλαιστινιακού πολιτικού συστήματος.

Την περασμένη εβδομάδα, τα κινήματα Χαμάς και Φατάχ πραγματοποίησαν μια σειρά συναντήσεων στην Τουρκία για να συζητήσουν τις εσωτερικές παλαιστινιακές συνθήκες και να κανονίσουν τις γενικές εκλογές.

Τα παλαιστινιακά εδάφη έχουν χωριστεί πολιτικά από το καλοκαίρι του 2007, όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, μετά από στρατιωτικές συγκρούσεις με τη Φατάχ που κατέληξαν στην απόσυρση της τελευταίας και τη μοναδικότητά της στη διαχείριση της Δυτικής Όχθης.

Πολλές διαμεσολαβήσεις και συμφωνίες δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν την εσωτερική ενότητα, σε μια εποχή που οι Παλαιστίνιοι τονίζουν την ανάγκη επανένωσης για να αντιμετωπίσουν το κύμα της υπογραφής συμφωνιών με το Τελ Αβίβ, το οποίο ηγούνται ορισμένα αραβικά καθεστώτα με το Ισραήλ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr