ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: Нема βέτο εάν τα Σκόπια αναγνωρίσουν τις βουλγαρικές τους ρίζες…


Οκτώβριος 31, 2020. 21:19

Η Βουλγαρία έχει απειλήσει ότι θα εμποδίσει την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν αναγνωρίσει ότι η εθνική της ταυτότητα και η γλώσσα της έχουν βουλγαρικές ρίζες, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα στο Reuters .

«Η ανησυχία μας προέρχεται από τους ατελείωτους ισχυρισμούς σχετικά με τη μακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία. Η αναγνώριση των βουλγαρικών ριζών θα τερματίσει αυτό», δήλωσε ο Ζαχάριεβα.

Εάν η Βόρεια Μακεδονία συμφωνήσει, η Ζαχάριεβα θα πει ότι η Σόφια είναι έτοιμη να αναγνωρίσει τη μακεδονική ως μία από τις επίσημες γλώσσες του γείτονά της και να αναγνωρίσει τη μακεδονική ταυτότητα.

«Δεν αμφισβητούμε το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση, ούτε το δικαίωμά τους να αποκαλούν τη γλώσσα τους όπως θέλουν. Είμαστε έτοιμοι να επιβεβαιώσουμε τις τρέχουσες πραγματικότητες, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουν την ιστορική αλήθεια», είπε.

Ο Ζαχαρίεβα υπενθύμισε ότι η Βουλγαρία, η οποία έχει επικεντρώσει την πρώτη θητεία της στην εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το 2018, στην ταχεία ένταξη των εθνών των Δυτικών Βαλκανίων στο μπλοκ, θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στην επίσημη έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία τον επόμενο μήνα, εκτός εάν και οι δύο πλευρές μπορέσουν να επιλύσουν το πρόβλημα.

Maxfax

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr