Αχρίδα: Άγνωστοι επιτέθηκαν στο μνημείο του Γκριγκόρ Περλίτσεφ και κατέβασαν τη σημαία


Αύγουστος 14, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

 

Ένα ψηφιακό μνημείο του μεγάλου ποιητή Γκριγκόρ Περλίτσεφ στην Αχρίδα βανδαλίστηκε χθες το βράδυ και αφαιρέθηκε από αυτό η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας, μετέδωσε το πρακτορείο MIA, προσθέτοντας ότι η αστυνομία σε συντονισμό με την εισαγγελία αναζητά τους βανδάλους.

Ο υπεύθυνος του μνημείου, καθηγητής Δρ. Ανής Σεφιδάνης, ανέφερε στο προφίλ του στο Facebook ότι άγνωστοι διέκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα στο μνημείο, κατέβασαν τη σημαία των Σκοπίων και έσκισαν τις επιγραφές.

«Στις 11 Αυγούστου, μετά από λιγότερες από 48 ώρες προβολής, το Ψηφιακό Μνημείο του ποιητή Περελίτσεφ, στο οποίο δούλευα για χρόνια με την ομάδα μου και με την υποστήριξη του Δήμου της Αχρίδας, βανδαλίστηκε και πλέον είναι μη λειτουργικό. Άγνωστοι έκοψαν την παροχή ρεύματος, κατέβασαν τη σημαία της Βόρειας Μακεδονίας και έσκισαν τις επιγραφές, προσπάθησαν να ανοίξουν και τις μεταλλικές πόρτες για να φτάσουν στον κεντρικό υπολογιστή, αλλά λόγω του σκληρού υλικού και των κλειδαριών ασφαλείας κατάφεραν μόνο να τις στρίψουν», έγραψε ο Σεφιδάνης στο Facebook.

Το ψηφιακό μνημείο του Γκριγκόρ Περλίτσεφ, που συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη και την εικονική πραγματικότητα σε μια μοναδική φουτουριστική εμπειρία για πολίτες και επισκέπτες, παρουσιάστηκε στην Αχρίδα πριν από δύο ημέρες, αναφέρει το MIA.

Δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες και πρωτότυπες φωτογραφίες, αυθεντικά γλυπτά, χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους μηχανικής νοημοσύνης για ψηφιακή φωτογραμμετρία χρησιμοποιήθηκαν για το εικονικό μοντέλο του Περλίτσεφ.


Βραβεύτηκε από την Ελλάδα, αλλά στράφηκε κατά του ελληνισμού


Ο Γκριγκόρ Περλίτσεφ είναι Βούλγαρος αναβιωτής, δάσκαλος, συγγραφέας και μεταφραστής από την Αχρίδα.

 Ήταν ένας από τους πιο ενεργούς συμμετέχοντες στον αγώνα για την εισαγωγή της βουλγαρικής γλώσσας στα σχολεία και τις εκκλησίες της πόλης τη δεκαετία του 1960. 

Πριν παίξει τον βασικό του ρόλο ως ηγέτης του βουλγαρικού κινήματος κατά του ελληνισμού στην Αχρίδα, κέρδισε τον ετήσιο διαγωνισμό ελληνικής ποίησης στην Αθήνα με το ποίημά του «Ο Αρματωλός» (1860). 

Είναι ο καλύτερος Βούλγαρος μεταφραστής της «Ιλιάδας». Είναι ο συγγραφέας μιας πολύτιμης αυτοβιογραφίας, μιας από τις πρώτες στη βουλγαρική λογοτεχνία.

Η Εγκυκλοπαίδεια της Μακεδονικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών των Σκοπίων τον αποκαλεί «το μεγαλύτερο όνομα της σλαβομακεδονικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα», αν και εκείνη την εποχή δεν αναφέρεται σε γραπτή μακεδονική γλώσσα και λογοτεχνία και η ελληνική λογοτεχνική κριτική τον ανακηρύσσει δεύτερο Όμηρο. 

Στο έργο του, ο ίδιος ο Περλίτσεφ αυτοπροσδιορίζεται ως Βούλγαρος, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

Dnes.dir.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr