Σκόπια: Η απόφαση για βέτο από τη Βουλγαρία είναι αποτυχία της ΕΕ…


«Η Βουλγαρία άσκησε βέτο στη Βόρεια Μακεδονία και έδωσε το πράσινο φως στην Αλβανία»

Νοέμβριος 17, 2020. 22:42

 

Η απόφαση της Βουλγαρίας είναι αποτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η «μακεδονική ταυτότητα και η μακεδονική γλώσσα» δεν υπόκεινται σε διαπραγματεύσεις, αναφέρει η κυβέρνηση μετά την απόφαση της Βουλγαρίας να ασκήσει βέτο στη Βόρεια Μακεδονία.

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργηθεί κατάλληλες προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν τα νέα βουλγαρικά αιτήματα και, ως εκ τούτου, η Δημοκρατία της Βουλγαρίας αποφάσισε αυτή τη στιγμή να μην εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο της χώρας στην ΕΕ.

«Είναι αποτυχία της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ, κακό μήνυμα για ολόκληρη την περιοχή και ήττα για θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές», ανέφερε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η άρνηση της Βουλγαρίας να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν είναι στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και αυτή η θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης αντιβαίνει στο άρθρο 2 της συμφωνίας φιλίας του 2017.

«Η θέση μας είναι σαφής: πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν πρέπει να είναι όμηρος διμερών ζητημάτων». 

Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν πρέπει να μετατραπούν σε διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία. 

Η πρόοδό μας στην ένταξη στην ΕΕ θα πρέπει να εξαρτάται πρωτίστως από εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με κεφάλαια, τη νομοθεσία της ΕΕ και την επίτευξη ευρωπαϊκών προτύπων. 

Είμαστε σίγουροι για το ποιοι είμαστε και τι είμαστε. 

Ήμασταν πάντα  (Σλαβο)μακεδόνες που μιλούν (σλαβο)μακεδονικά, με έντονη αίσθηση αυτοδιάθεσης που δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η «μακεδονική ταυτότητα και η μακεδονική εθνική συνείδηση» ​​εκφράζονταν πάντα σε επιστημονικό και πνευματικό επίπεδο. Έτσι είναι σήμερα, έτσι θα είναι πάντα. Αλλά ταυτόχρονα είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την ηρεμία μας και το εθνικό και πολιτικό μας μεγαλείο σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο για εμάς.

Η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία είναι φιλικές χώρες, όπως λένε οι κυβερνήσεις και ο λαοί της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας ήταν πάντα εξαιρετικά κοντά και τώρα είμαστε σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και θέλουμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας, με αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση.

»Έχουμε κοινά γεωπολιτικά συμφέροντα για τον εαυτό μας, αλλά και για την περιοχή.

 Το κοινό μας συμφέρον είναι ολόκληρη η περιοχή των Βαλκανίων να ενσωματωθεί πλήρως στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό, να συνδεθεί υποδομικά, μέσω του διαδρόμου 8, να διευκολυνθεί η ευκολότερη ροή ανθρώπων, ιδεών, αγαθών και κεφαλαίων, να δημιουργηθούν καλές συνθήκες για τις επιχειρήσεις, να αυξηθούν οι επενδύσεις –

« Αυτός είναι πραγματικός πατριωτισμός και αληθινή ηγεσία», τονίζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωσης της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

MakFax

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr