Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Λιβύη: Οι Τούρκοι ετοιμάζουν επίθεση στη Σύρτη


Δεκέμβριος 4, 2020. 11:56

Φιλοπόλεμες τάσεις δημοσιεύει τούρκικο δημοσίευμα και ενώ ισχυρίζεται ότι ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης του Χαλίφα Χαφτάρ θα επιτεθεί κατά των δυνάμεων της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναφέρει ότι νέα όπλα παραδόθηκαν στους υποστηρικτές της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας και γίνεται εκπαίδευση για τη χρήση τους από Τούρκους.

«Ενώ το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης συνεχίζεται στη σκιά των διαφωνιών σχετικά με τα ονόματα για τη μεταβατική κυβέρνηση, ο Χαλίφα Χαφτάρ, άρχισε να μετακινεί  τις δυνάμεις του από τα ανατολικά της χώρας προς τα δυτικά με νέα όπλα, και αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα επιθέσεις», γράφει η Γενί Ακίτ προοιωνίζοντας συγκρούσεις στην περιοχή της Σύρτης.

 Όπως σημειώνει: «Ο Χαφτάρ ο ηγέτης των παράνομων ένοπλων δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας, δεν έλαβε μέτρα για να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη γραμμή Σύρτης- Τζούφρα, παρότι έχει περάσει ένας μήνας από τη συμφωνία».

Το τούρκικο δημοσίευμα, επισημαίνει ότι στις 23 Οκτωβρίου υπογράφηκε στη Γενεύη της Ελβετίας συμφωνία για «την πλήρη κατάπαυση του πυρός, που αναφέρεται στην απομάκρυνση των δυνάμεων από τη γραμμή  Σύρτης- Τζούφρα και αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων εντός 3 μηνών».

«Ωστόσο, ο Χαφτάρ δεν απέσυρε τις δυνάμεις του από τη γραμμή Σύρτης – Τζούφρα παρόλο που έχει περάσει ένας μήνας από τη συμφωνία», σημειώνει το δημοσίευμα.

  Πριν από δύο ημέρες η απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς, δήλωσε  ότι ο αριθμός των  ξένων μαχητών και μισθοφόρων που πολεμούν εναντίον του Χαλίφα Χαφτάρ αντί να μειώνεται,  μεγαλώνει.

Το τούρκικο κείμενο σημειώνει, ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (Πεντάγωνο) ισχυρίστηκε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζουν τον επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ.

Προσθέτει, ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ  προμηθεύτηκαν μοντέρνους εκτοξευτές πυραύλων από τη Σερβία, τύπου "Morava MLRS".

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις,  συνεχίζει η Γενί Ακίτ, υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας  για την ασφάλεια και στρατιωτική συνεργασία με την κυβέρνηση της Τρίπολης και  «θα συνεχίσει να παρέχει εκπαίδευση στην κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας».

Μάλιστα, τονίζει ότι η Τουρκία παρέδωσε στις δυνάμεις της Τρίπολης εκτοξευτές πυραύλων πολλαπλών ρουκετών και τώρα εκπαιδεύει τους υποστηρικτές της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας, στη χρήση τους.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr