Κριτική της Ελλάδας για μη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών


Ιανουάριος 14, 2021. 18:09. Ελλάδα.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, αναγνωρίζουμε ότι έχουν γίνει εργασίες για την εφαρμογή της αλλαγής του ονόματος. 

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη πρόοδος για τη συνεπή εφαρμογή  των ορολογιών από όλα τα δημόσια ιδρύματα και ιδιωτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των ιστότοπων. 

Από την άλλη πλευρά, αποφεύγεται το πρόγραμμα αντι-αρχαιοποίησης, της απομάκρυνσης του Ήλιου της Βεργίνας από όλους τους δημόσιους χώρους και χρήσεις, τη μετονομασία δρόμων και δημόσιων κτηρίων.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, προειδοποίησε τη Βόρεια Μακεδονία για ανεπαρκή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέροντας τις απροθυμίες των Σκοπίων, σε σημεία της συνθήκης.

Ο Δένδιας προειδοποίησε τα Σκόπια ότι πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως τη διμερή συμφωνία εάν επιθυμούν την υποστήριξη της Αθήνας στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει τεχνική βοήθεια για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για ένταξη στην ΕΕ. Αλλά σε αυτό το πλαίσιο, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η πλήρης, βιώσιμη και σίγουρη εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών είναι ο τρόπος για να διασφαλιστεί η πρόοδος που επιδιώκουμε - είπε ο Νίκος Δένδιας - Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Αλλά, ακόμη και μετά την άμεση κριτική του Δένδια, στο συνέδριο της Αθήνας, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι δεν βγήκε από το κλισέ της έκφρασης ευγνωμοσύνης προς την Ελλάδα για την υποστήριξη της χώρας του στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η διπλωματική συνεργασία καταδεικνύει την πρόθεσή μας να εμβαθύνουμε τη συνεργασία, ειδικά για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας, για την οποία αναμένουμε ισχυρή υποστήριξη από τους φίλους μας από την Ελληνική Δημοκρατία. 

Ως στενός γείτονας και μέλος της ΕΕ, ευχαριστώ την Ελλάδα για την αρχική της θέση, υποστηρίζοντας τις ευρωπαϊκές μας φιλοδοξίες και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μέσω της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης. 

Αναμένουμε ότι αυτή η βασική υποστήριξη θα συνεχιστεί στο μέλλον - δήλωσε ο Μπουγιάρ Οσμάνι, Υπουργός Εξωτερικών.

Bota SotTetovasot

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr