Δικαστής Χάγης: Εμποδίζουν τη διεξαγωγή έρευνας εγκλημάτων πολέμου στο Κόσοβο


Φεβρουάριος 16, 2021. 18:03. Ελλάδα.

Η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης, Αικατερίνα Τρενταφίλοβα, η οποία ερευνά τα εγκλήματα πολέμου του Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου (UCK) κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο πριν από δύο δεκαετίες, κάλεσε τους διπλωμάτες της ΕΕ να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της εκστρατείας που υπονομεύει το έργο του δικαστηρίου στο Κοσσυφοπέδιο, αναφέρει η αλβανική ‘Reporteri’.

Σε εμπιστευτική έκθεση της Χάγης στις 11 Φεβρουαρίου, η Τρενταφίλοβα προειδοποίησε τους διπλωμάτες ότι το δικαστήριο αντιμετωπίζει αυξημένη παρεμπόδιση των τρεχουσών νομικών διαδικασιών από το Κοσσυφοπέδιο, μεταξύ των οποίων είναι οι διαδικασίες εναντίον του πρώην προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, ο οποίος κατηγορήθηκε πέρυσι για εγκλήματα πολέμου.

Σε ένα αντίγραφο της έκθεσης στην οποία είχε πρόσβαση το Euronews, η Τρενταφίλοβα δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την αμφισβήτηση του νόμου περί ιδρύσεως του Δικαστηρίου το 2015, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάρη των κατηγορουμένων ή ακόμη και στη μετεγκατάσταση του Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων εμπιστευτικών πληροφοριών, από τη Χάγη, όπου βρίσκεται σήμερα, στην Πρίστινα.

«Ασφαλώς θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των ανθρώπων που συνεργάζονται ή είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί μας».

 «Τέτοιες αλλαγές, φυσικά, θα έχουν συγκλονιστικό αποτέλεσμα στους μάρτυρες, οι οποίοι ενδέχεται να μην θέλουν πλέον να εμφανιστούν, κάτι που θα εμποδίσει την Ειδική Εισαγγελία να συνεχίσει να εργάζεται σε ανοιχτές υποθέσεις», δήλωσε η Τρενταφίλοβα.

Kosovo Online

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr