Το βουλγαρικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Σέρβο πρέσβη για δηλώσεις μίσους κατά των Βουλγάρων


Φεβρουάριος 5, 2021. 19:32. Ελλάδα.

Έκτακτη κλήση έλαβε ο Σέρβος πρέσβης στη Σόφια από το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο λόγος ήταν οι δηλώσεις κατά της χώρας από τον Σέρβο καθηγητή Ντράγκαν Σιμεούνοβιτς, καθηγητή στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Κρατικού Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου που συγχρόνως είναι διευθυντής της Εθνικής Ακαδημίας Ασφαλείας της σερβικής κυβέρνησης.


Σύμφωνα με τους Βούλγαρους διπλωμάτες, οι δηλώσεις του ήταν μια «σαφής εκδήλωση γλώσσας που ενσταλάζει άκρατο μίσος εναντίον της Βουλγαρίας και των Βουλγάρων».

Σε δηλώσεις του στη σερβική τηλεόραση ο Σιμεούνοβιτς αποκάλεσε επανειλημμένα τους Βουλγάρους με μια σειρά προσβλητικών επιθέτων, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Οι Βούλγαροι είναι γνωστοί για τις φρικαλεότητες που διαπράττου όπου και αν πάνε… Είχαν ακόμη και μια ειδική διμοιρία βιαστών. Υπάρχει μια περίπτωση στην οικογένεια της γιαγιάς μου όπου έβγαλαν το αγέννητο παιδί από τη μήτρα της μητέρας της και μαζί με άλλα τέσσερα παιδιά, τα έκαψαν ζωντανά. Σκότωσαν ιερείς και δασκάλους για να επιβάλουν τη βουλγαρική κουλτούρα».

Η ιστορία αφορά τη λεγόμενη εξέγερση της Τοπλίκα το 1917, που είχε διοργανωθεί από αξιωματικούς πιστούς στη σερβική  μυστική υπηρεσία. Η ομάδα αυτή εξουδετερώθηκε από βουλγαρικές δυνάμεις μεταξύ των οποίων ήταν και μέλη του VMRO, καθώς και από τις αυστρο-ουγγρικές δυνάμεις  που ενήργησαν με μεγάλη αγριότητα με πολλά θύματα και έκαψαν και δύο σερβικά και βουλγαρικά χωριά.

Το υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι τέτοιες δημόσιες δηλώσεις είναι εντελώς απαράδεκτες και αντιβαίνουν στις σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

«Η βουλγαρική πλευρά αναμένει επαρκή αντίδραση από τις σερβικές αρχές και θεσμούς», σημείωσε το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

 


 

BTV

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr