Ισραήλ και Κοσσυφοπέδιο επισημοποίησαν την αναγνώριση βάσει της συμφωνίας της Ουάσιγκτον


Φεβρουάριος 1, 2021. 20:03. Ελλάδα.

Το Κοσσυφοπέδιο και το Ισραήλ, βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε στον Λευκό Οίκο, έχουν επισημοποιήσει την αμοιβαία αναγνώριση σήμερα.

Μέσα από μια διαδικτυακή τελετή, η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς, Μελίζα Χαραντινάι Στούμπλα Meliza, και ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκαμπριέλ Ασκενάζι , υπέγραψαν το έγγραφο που αναφέρει ότι οι δύο χώρες συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις, για να αυξήσουν τη συνεργασία σε πολλούς τομείς.

Το έγγραφο υπογράφηκε σε τέσσερα αντίγραφα, στα Αλβανικά, Αγγλικά, Εβραϊκά και Σερβικά.

Τα δύο υπουργεία υπέγραψαν επίσης ένα μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις και ένα μνημόνιο για την αναπτυξιακή συνεργασία.

Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο στις αρχές Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, βάσει συμφωνίας που επιτεύχθηκε στον Λευκό Οίκο, με τη μεσολάβηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

 

Η ΕΕ αντιτίθεται στο άνοιγμα πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

 

Ο εκτελεστικός κλάδος της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) επέκρινε τα σχέδια του Κοσσυφοπεδίου να ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, καθώς οι δύο χώρες υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, υπενθυμίζοντας τη θέση της Ένωσης για το θέμα, σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 478, του 1980.

«Η θέση της ΕΕ σχετικά με το άνοιγμα πρεσβειών στην Ιερουσαλήμ είναι σαφής: Σύμφωνα με το ψήφισμα 478 του 1980 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο κάλεσε όλα τα μέλη του ΟΗΕ να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ. Όλες τις πρεσβείες των κρατών μελών της ΕΕ καθώς και την ΕΕ Αντιπροσωπεία στο Ισραήλ βρίσκονται στο Τελ Αβίβ», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο.

Ο Στάνο είπε επίσης ότι το Κοσσυφοπέδιο, μέσω αυτού, υπονομεύει την πορεία του προς την ένταξη στην ΕΕ.

Gazeta Express

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr