Η Τουρκία θα ανοίξει υπερπόντια κέντρα Logistics στη Λιβύη


Φεβρουάριος 9, 2021. 20:26. Ελλάδα.


Ο επικεφαλής του τουρκικού-λιβυκού επιχειρηματικού συμβουλίου, Μουρτάζα Καρανφίλ,  (Murtaza Karanfil), εξέφρασε την αισιοδοξία του για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με τη Λιβύη, υπό το φως της κυβέρνησης υπό την προεδρία του Αμπντουλχαμίντ Νταμπάιμπα (Abdulhamid Dabaiba).

 

Ο Καρανφίλ κατέχει την προεδρία του Τουρκο-Λιβυκού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, συνδεδεμένου με το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων στην Τουρκία (μη κυβερνητικό), και το Anadolu τον συνάντησε στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, την οποία επισκέπτεται ως μέρος μιας επίσκεψης εργασίας.

Σε συνέντευξή του στο Anadolu, ο Καρανφίλ επιβεβαίωσε ότι ο Νταμπάιμπα, ο οποίος επιλέχθηκε να ηγηθεί των υπουργών της υπηρεσιακής κυβέρνησης στη Λιβύη, έχει καλή σχέση με την Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια.


Πρόσθεσε:«Ο Νταμπάιμπα θεωρείται επιχειρηματίας που έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της Λιβύης και συγκεκριμένα στην ίδρυση κοινής κυβέρνησης μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η οποία θα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα που φωτίζει το δρόμο προς τη σταθερότητα στη Λιβύη».


 Ο Καρανφίλ αναμένει από τη Λιβύη να γίνει σύμβολο σταθερότητας υπό την κυβέρνηση του Νταμπάιμπα, ο οποίος θα διευθύνει τις υποθέσεις της χώρας έως ότου διεξαχθούν εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου.

Και πρόσθεσε: «Μπορώ να πω με σιγουριά ότι ο Νταμπάιμπα έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, και είναι ένας επιχειρηματίας με ευρεία σκέψη, και αυτό μας κάνει ευτυχισμένους».

 

Αναβάθμιση του εμπορίου

 

Ο Καρανφίλ ανέφερε ότι πολλές χώρες χαιρέτισαν το σχηματισμό προσωρινής αρχής στη Λιβύη, με επικεφαλής την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και χώρες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Είπε, «είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το 2021 με τη συναίνεση για τη νέα προσωρινή αρχή (στη Λιβύη)».

«Πιστεύουμε ότι οι εξαγωγές μας προς τη Λιβύη θα αυξηθούν γρήγορα και θα τις ολοκληρώσουμε το 2021 με καλύτερους αριθμούς ενισχύοντας περαιτέρω τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε ο Καρανφίλ.

 

Συνέχισε: «Μπορούμε να φτάσουμε σε όγκο των εξαγωγών στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια, και μπορούμε επίσης να αυξήσουμε τη δραστηριότητά μας στην αφρικανική αγορά μέσω της Λιβύης».

Τόνισε ότι ο όγκος των τουρκικών εξαγωγών στη Λιβύη έφτασε τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

 

Ελεύθερες συναλλαγές μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης

 

 Ο Μουρτάζα Καρανφίλ (Murtaza Karanfil)[α] με τον εκλεγέντα πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ Νταμπάιμπα (Abdulhamid Dabaiba) [οι Τούρκοι τον αποκαλούν Abdulhamid Dibeybe- Ντιμπέιμπε]


Ο Καρανφίλ τόνισε επίσης την ανάγκη σύναψης συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Σημείωσε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων και την αύξηση του όγκου των συναλλαγών σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια βραχυπρόθεσμα και 10 δισεκατομμύρια δολάρια μακροπρόθεσμα.

Εξήγησε ότι το Τουρκο-Λιβυκό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, το οποίο προεδρεύει, σκοπεύει να ανοίξει ένα από τα πρώτα εξωτερικά κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξής του στη Λιβύη, και ότι οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα του κέντρου εφοδιαστικής, ο Καρανφίλ επεσήμανε ότι τα εμπορεύματα που προορίζονται για τη Λιβύη φτάνουν δια θαλάσσης σε 3 ημέρες και ότι με το άνοιγμα μιας ασφαλούς εμπορικής οδού από τη Λιβύη προς το εσωτερικό της Αφρικής, ο χρόνος παράδοσης των προϊόντων στο βάθος της ηπείρου θα μειωθεί μεταξύ μιας και δύο εβδομάδων.

 

Βάσεις Logistics

 

Ο επικεφαλής του Τουρκο-Λιβυκού Επιχειρηματικού Συμβουλίου δήλωσε ότι το προγραμματισμένο κέντρο logistics θα περιλαμβάνει εκθέσεις που επιτρέπουν το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι οποίες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια στις τουρκικές εξαγωγές προς την Αφρική μεσοπρόθεσμα.

Ο Καρανφίλ επεσήμανε επίσης την ευκολία μεταφοράς μεταξύ της Λιβύης και της υπόλοιπης ηπείρου, είτε χερσαία είτε αεροπορικώς.

Δήλωσε ότι τα αγαθά μπορούν να παραδοθούν εύκολα μέσω του κέντρου εφοδιαστικής στη Λιβύη, σε 53 αφρικανικές χώρες, φτάνοντας έτσι ένα δισεκατομμύριο άτομα.

"Υπό το φως όλων αυτών των εξελίξεων, η Λιβύη θα μπορούσε να γίνει μια σημαντική εφοδιαστική βάση για την εξαγωγή αγαθών στην Αφρική", κατέληξε ο Κορνφίλ.

Turk Press

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr