Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

"Υπαναχώρηση" Τουρκίας, προσφέρει στις ΗΠΑ συμφωνία για τη μη χρήση των S-400

 


«Η συμφωνία προκάλεσε εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον»

 

Φεβρουάριος 9, 2021. 19:23. Ελλάδα.


 Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να μην χρησιμοποιήσει το σύστημα πυραύλων S-400 που αγοράστηκε από τη Ρωσία ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να μειώσει την ένταση σε αυτό το ζήτημα.

Ο Ακάρ είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Hurriyet», "Είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις για παρόμοιο μοντέλο με αυτό που υπάρχει, το S -300 στο νησί της Κρήτης στην Ελλάδα».

Αντιμέτωπη στις έντονες διαμαρτυρίες από την Τουρκία, η Κύπρος το 1999 άλλαξε την ανάπτυξη των πυραύλων «S-300», αφού τους είχε παραγγείλει από τη Ρωσία και τοποθετήθηκαν στο νησί της Κρήτης, σε συμφωνία με την Αθήνα.

Η Ελλάδα αργότερα έγινε ιδιοκτήτης αυτών των πυραύλων, οι οποίοι έκτοτε χρησιμοποιήθηκαν μόνο κατά τη διάρκεια ασκήσεων το 2013.

Απαντώντας σε ερώτηση που υπενθύμισε την «αδρανή» κατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη, ο Τούρκος υπουργός είπε σχετικά με τους πυραύλους S-400 ότι η Τουρκία δεν  θα ήταν υποχρεωμένη να «τους χρησιμοποιεί συνεχώς».

«Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την κατάσταση απειλής. Θα το αποφασίσουμε», πρόσθεσε.

Η αγορά αυτών των ρωσικών πυραύλων από την Άγκυρα έχει καταστήσει τεταμένες τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια.

Οι Αμερικανοί λένε ότι είναι ασυμβίβαστο με τα αμυντικά συστήματα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ στην οποία ανήκουν η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Και η Ουάσιγκτον απαγόρευσε τον Δεκέμβριο οποιαδήποτε άδεια εξαγωγής όπλων σε τουρκική κυβερνητική υπηρεσία, η οποία είναι επιφορτισμένη με την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για να τιμωρήσει την Άγκυρα για την αγορά πυραύλων S-400.

Πριν από τις κυρώσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής του νεότερου πολεμικού αεροσκάφους F-35, λέγοντας ότι οι πύραυλοι S-400 θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τα τεχνολογικά μυστικά τους.

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η θέση της Ουάσινγκτον στο θέμα «δεν έχει αλλάξει» και κάλεσε την Τουρκία να «εγκαταλείψει τα συστήματα S-400».

Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι το πάγωμα αυτών των ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των ΗΠΑ.

Sky News Arabia

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr