«Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο!»- τούρκικο δημοσίευμα

 


Μάρτιος 23, 2021. 17:37. Ελλάδα.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν ευρεία αναφορά στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», στη βάση της Σούδας στην Κρήτη.

 

«Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο το πρωί της Τρίτης με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Κωνσταντίνο Φλώρο.  Το «USS Dwight D. Eisenhower» επικεφαλής 22 πολεμικών πλοίων με 5.600 στρατιώτες της Δύναμης Επίθεσης, εστάλη στην Ανατολική Μεσόγειο από τις ΗΠΑ στις αρχές Μαρτίου για να υποστηρίξει την Ελλάδα», γράφει χαρακτηριστικά η τουρκική ‘Μιλιέτ’.


Στην ομάδα που κατέβηκε από την Αθήνα στο νησί της Κρήτης ήταν, φυσικά, και ο θαυμαστής της Ελλάδας,  Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. Μάλιστα, ο Πάιατ δημοσίευσε πολλές φωτογραφίες στο λογαριασμό του στο Twitter κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός περιεργάστηκε τα ελικόπτερα που βρίσκονταν στο υπόστεγο πριν φτάσουν στο πλοίο. Τα εν λόγω μηχανήματα είναι το MH-60R «Romeo», ένα από τα πιο σύγχρονα ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού.



Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα αγοράσει τέσσερα ελικόπτερα σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το πρώτο ελικόπτερο θα παραδοθεί στη διοίκηση της Αθήνας στα μέσα του 2022.


Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένος που επισκέφτηκε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Eisenhower που βρισκόταν στη Βάση της Σούδας, τονίζοντας ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ουάσινγκτον και Αθήνας έχει φτάσει σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο.

Εξέφρασε, επίσης, τη θέση ότι η βάση της Σούδας είναι το μόνο λιμάνι όπου το αμερικανικό αεροπλανοφόρο μπορεί να αγκυροβολήσει στη Μεσόγειο.

Ο Μητσοτάκης δήλωσε με την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, που θα γιορτάζεται στις 25 Μαρτίου, ενισχύεται περαιτέρω η σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ Πάιατ, ο οποίος επανέλαβε τα νέα σχετικά με την επίσκεψη στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης στο λογαριασμό του στο Twitter, δήλωσε ότι ήταν τιμή του να βλέπει Έλληνες καλεσμένους στο αεροπλανοφόρο.

Πρόσθεσε ότι μίλησε προσωπικά με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την επίσκεψη και ότι ο ίδιος ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να ανεβάσει τις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον σε πρωτοφανές επίπεδο.


Μετά την περιήγηση στο αεροπλανοφόρο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Μητσοτάκη, του Υπουργού Άμυνας Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Φλώρου, του Πρέσβη Πάιατ και των Αμερικανών διοικητών.

 

Milliyet

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr