Η Τουρκία παγώνει την αγορά ελικοπτέρων από την Ιταλία μετά τις δηλώσεις του Ντράγκι


Απρίλιος 11, 2021. 19:27. Ελλάδα.

Η Τουρκία ανέστειλε μια συμφωνία 70 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά ελικοπτέρων από την ιταλική εταιρεία Leonardo μετά από το διπλωματικό σκάνδαλο μεταξύ των χωρών, έγραψαν δύο μεγάλες εφημερίδες  la Repubblica και Il Fatto Quotidiano την Κυριακή.

Την Πέμπτη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως δικτάτορα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα της συνεργασίας μαζί του.

Ο Ντράγκι είπε επίσης ότι «δεν συμμερίζεται την ακατάλληλη συμπεριφορά του Ερντογάν» προς την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα  φον ντερ Λάιεν. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ντράγκι για τον Τούρκο πρόεδρο 'απαράδεκτες και λαϊκίστικες', και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κλήθηκε ο Ιταλός πρέσβης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, οι τουρκικές αρχές απαιτούν επίσημη συγγνώμη από την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν με διευκρινίσεις μέσω διπλωματικών οδών. 

«Καθώς δεν υπάρξουν απαντήσεις από τη Ρώμη , οι τουρκικές αρχές έχουν αρχίσει να διαβιβάζουν απειλητικά μηνύματα», αναφέρει η la Repubblica.

Έτσι, προς το παρόν, έχει παγώσει μια συμφωνία για 70 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά εκπαιδευτικών ελικοπτέρων, η οποία επρόκειτο να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες. 

Τρεις άλλες ιταλικές εταιρείες έλαβαν επίσης προειδοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης ενεργειακής εταιρείας Ansaldo Energia, η οποία κατασκευάζει σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Τουρκία.

Ria Novosti

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr