Αλβανία: Ο Σαλί Μπερίσα κατέθεσε μήνυση εναντίον του Άντονι Μπλίνκεν


Μάιος 20, 2021. Ελλάδα.

Τίρανα.

Ο Σάλι Μπερίσα, δύο φορές εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, 8 χρόνια πρωθυπουργός της χώρας και επί 30 χρόνια ηγέτης της δεξιάς, θα τερματίσει την καριέρα του στον «πόλεμο» με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Μετά την απόφαση των ΗΠΑ που τον έβαλε στη «μαύρη λίστα», ο Σαλί Μπερίσα ξέσπασε με κατηγορίες εναντίον του πιο σημαντικού συμμάχου του Αλβανικού Έθνους και μήνυσε τον νούμερο 3 της Διοίκησης, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. 

Ο Σαλί Μπερίσα υπέβαλε αγωγή εναντίον του Μπλίνκεν για δυσφήμιση μέσω του Γάλλου δικηγόρου Jean-Yves Le Borgne, ενός από τους πιο δαπανηρούς, και έχει καταθέσει αυτή την αγωγή στο Διορθωτικό Δικαστήριο του Παρισιού, αφού ο Μπερίσα χαρακτήρισε τη Γαλλία ως ουδέτερη χώρα στο ζήτημα.

Ο Μπερίσα είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι το κάνει για να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια του, στις κατηγορίες των  ΗΠΑ για διεφθαρμένες πράξεις και ότι υπονόμευσε τη Δημοκρατία.

Ο Μπερίσα κατηγόρησε το γραφείο του Έντι Ράμα για πολιτικά κίνητρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η απόφαση των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και της Αμερικανικής Πρεσβείας στη χώρα, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική και δεν θα παραιτηθεί από την εντολή που έλαβε στις εκλογές της 25ης Απριλίου.

 

Ο Τζορτζ Σόρος και τα σύνορα στα Βαλκάνια

 


Ο Σαλί Μπερίσα, όταν ρωτήθηκε αν κατηγορεί τον Τζορτζ Σόρος για την απόφαση των ΗΠΑ να θεωρηθεί «persona non grata», απάντησε ότι αντιστάθηκε σε σχέδιο αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια.

«Όχι, δεν λέω ότι είναι ο Τζορτζ Σόρος, αλλά λέω ότι ήμουν ο πρώτος που αντιτάχθηκε στη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου και στην αλλαγή των συνόρων. Υπήρχε ένα τόσο δυνατό λόμπι που δεν μπορείτε να φανταστείτε».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr