Οι Τούρκοι γιορτάζουν την κατάκτηση του Ντιγιαρμπακίρ


Μάιος 27, 2021. Ελλάδα.

Ντιγιαρμπακίρ.

Με αφορμή την επέτειο της κατάκτησης του Ντιγιαρμπακίρ, πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση με προσευχή και ακολούθησε η «πορεία της κατάκτησης» με λαμπαδηφορίες.

Η πορεία του φανού που ξεκίνησε στο Τζαμί του Φετίχ μετά την πρωινή προσευχή τελείωσε στο Τζαμί του Προφήτη Σουλμάν. Εδώ, μετά την εκτέλεση της προσευχής, διαβάστηκε το Κοράνι.

Μιλώντας μετά την απαγγελία του Κορανίου, ο  Αμπντουλαζίζ Γιατκίν, συγγραφέας του Ντιγιαρμπακίρ, δήλωσε ότι ήταν πολύ σημαντικό να περπατάς και να είσαι εδώ την αυγή στην περιοχή όπου έγινε η κατάκτηση.

«Το Ντιγιαρμπακίρ γνώρισε το Ισλάμ το 639 μ.Χ., μόλις 7 χρόνια μετά το θάνατο του Αγγελιοφόρου του Αλλάχ (Sallallahu Aleyhi Vesselem). Μάλιστα, πολλοί συνεργάτες του εγκαταστάθηκαν εδώ με τις οικογένειές τους μετά την κατάκτηση. Το Ντιγιαρμπακίρ έγινε πόλη όπου ζούσαν οι συνεργάτες», είπε χαρακτηριστικά.


Σύμφωνα με το Ilke Haber Ajansi o βουλευτής του Ντιγιαρμπακίρ Μεχντί Εκέρ μίλησε μετά τον Γιατκίν.

«Πριν από 1382 χρόνια, αυτή η πόλη συναντήθηκε με τον ισλαμικό πολιτισμό κατά την εποχή του Προφήτη Ομάρ. Ο δυτικός πολιτισμός έχει πολλά να μάθει από εδώ, επειδή διαφορετικές θρησκείες, πεποιθήσεις, εθνοτικές δομές και πολιτισμοί έχουν ζήσει μαζί σε αυτήν την πόλη για 1382 χρόνια. Αυτή η κατάσταση είναι η έννοια του ίδιου του ισλαμικού πολιτισμού. Όλη η ανθρωπότητα πρέπει να μάθει από τον Ντιγιαρμπακίρ. Αυτή είναι η καρδιά της ειρήνης και της ηρεμίας. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτές τις αξίες αυτής της πόλης», είπε.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr