Ρεπούμπλικα Σέρπσκα: Μνημόσυνο για τους 405 Σέρβους που σκοτώθηκαν από την Ούστασε


Αύγουστος 1, 2021. Ελλάδα.

Στο χωριό Τσελέμπιτς κοντά στο Λίβνο, πραγματοποιήθηκε σήμερα λειτουργία και μνημόσυνο για  τους 405 Σέρβους από αυτό και τα γύρω χωριά που σκοτώθηκαν από μέλη της Ούστασε (-κροατική φασιστική τρομοκρατική οργάνωση) το καλοκαίρι του 1941.

Περισσότερες από 300 γυναίκες και παιδιά που σκοτώθηκαν στο σχολείο Celebica θάφτηκαν στο νεκροταφείο στο Μπαρτζάκ, ενώ τα πτώματα των ανδρών ρίχθηκαν στο λάκκο  Μπίκους πάνω από το χωριό.

Μετά το μνημόσυνο, μια ομάδα απογόνων των θυμάτων μετέφεραν τον σταυρό στο λάκκο Μπίκους και απέδωσαν φόρο τιμής στα θύματα των οποίων τα οστά βρίσκονται ακόμη σε αυτόν τον λάκκο.

Στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν οι κάτοικοι του χωριού, μέλη του Συλλόγου "Ognjena Marija Livanjska" και "Jadovno 1941", καθώς και ο Υπουργός Δικαιοσύνης στην Κυβέρνηση του Καντονιού Λίβνο, Μίλαν Μπάσιτς.

Τις μέρες γύρω από την Ογκνιέν Μαρίγια το 1941, η Ουστάσε σκότωσε περίπου 1.600 Σέρβους στην περιοχή Λίβνο.

Ο Σύλλογος «Ognjen Marija Livanjska» επισημαίνει ότι υπάρχουν 17 χώροι σερβικών εκτελέσεων στην περιοχή του Λίβνο και τα περίχωρά του.

Ραδιοτηλεόραση Ρεπούμπλικα Σέρπσκα- rtrs.tv

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr