Μπένετ: «Το Ισραήλ γνωρίζει με βεβαιότητα ότι το Ιράν επιτέθηκε στο Mercer Street»

 


Το πλοίο χτυπήθηκε στις 30 Ιουλίου στα ανοικτά των ακτών του Ομάν

 

Αύγουστος 1, 2021. Ελλάδα.

 

Το Ισραήλ γνωρίζει «με βεβαιότητα» ότι  το Ιράν επιτέθηκε στο δεξαμενόπλοιο Mercer Street στα ανοικτά των ακτών του Ομάν στις 30 Ιουλίου και θα απαντήσει κατάλληλα. Αυτό δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, σύμφωνα με την εφημερίδα "Jerusalem Post".

 

Οι δηλώσεις του Μπένετ έρχονται ως απάντηση σε δηλώσεις της Τεχεράνης που μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση στο ιαπωνικό πετρελαιοφόρο πλοίο που διαχειρίζεται ο Ισραηλινός εφοπλιστής Eyal Ofer's Zodiac Maritime. 

«Δηλώνω εδώ ότι το Ιράν είναι ο δράστης της επίθεσης στο πλοίο. Έχουμε στοιχεία πληροφοριών σχετικά με αυτό και αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να καταστήσει σαφές στο ιρανικό καθεστώς ότι έχει κάνει ένα σοβαρό λάθος », είπε ο Μπένετ. «Σε κάθε περίπτωση - πρόσθεσε ο Μπένετ - ξέρουμε πώς να στείλουμε το μήνυμα στο Ιράν με τον δικό μας τρόπο».

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, "η εκφοβιστική συμπεριφορά του Ιράν δεν είναι μόνο επικίνδυνη για το Ισραήλ, αλλά βλάπτει τα παγκόσμια συμφέροντα, τη θαλάσσια ελευθερία και το διεθνές εμπόριο".

 Ο Μπένετ επεσήμανε ότι αυτό το μήνυμα μεταφέρθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιαρί Λαπίντ, σε τηλεφωνικές κλήσεις με ξένους ομολόγους του και έδωσε εντολή στους Ισραηλινούς πρέσβεις στο Λονδίνο, την Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη να ενημερώσουν τις πρωτεύουσες και τα Ηνωμένα Έθνη.

Στη δήλωση, ο Μπένετ είπε ότι το Ιράν χρησιμοποίησε drones για να επιτεθεί στο Mercer Street , θεωρώντας ότι ήταν ισραηλινός στόχος παρά την Ιαπωνική ιδιοκτησία.

 Ο πλοίαρχοςσ του πλοίου, ένας Ρουμάνος πολίτης και ένας Βρετανός, μέλος του πληρώματος, σκοτώθηκαν στην επίθεση. 

Οι δυο τους είναι τα πρώτα θύματα της σύγκρουσης στη θάλασσα που ξεκίνησε το 2020 μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

 Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που αναφέρονται στον ισραηλινό τύπο, το κράτος του Ισραήλ «συνεργάζεται με άλλες χώρες, ιδίως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να φέρει το συμβάν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Jerusalem Post, ο πρέσβης του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr