Ανάλυση: Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν την αφγανική μετανάστευση ως όπλο εναντίον Τουρκίας και Πακιστάν;


Φωτο: Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Καν (α) με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν

 

Αύγουστος 10, 2021. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Κάτω από αυτόν τον τίτλο του δημοσιεύματος, η πακιστανική εφημερίδα «The Express Tribune» δημοσίευσε μια ανάλυση του Αμερικανού ερευνητή, Αντρέι Κορίμπκο, στην οποία αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν ως όπλο τη μαζική μετανάστευση από το Αφγανιστάν για να πιέσουν την Τουρκία και το Πακιστάν, τιμωρώντας αυτές τις δύο χώρες για την τάση ‘ανεξαρτησίας’ τους.

Στο άρθρο του, ο Κορίμπκο λέει ότι η πρόσφατα ανακοινωθείσα πολιτική των ΗΠΑ για την μετεγκατάσταση των Αφγανών σε τρίτες χώρες έχει συναντήσει την αντίθεση τόσο του Πακιστάν όσο και της Τουρκίας, οι οποίοι ανησυχούν ότι αυτό θα ενθαρρύνει μια ανεξέλεγκτη ροή ανθρώπων στα σύνορά τους.

Προσθέτει ότι και οι δύο χώρες θα προτιμούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες είτε να χειριστούν αυτές τις ροές προσφύγων από το ίδιο το Αφγανιστάν, είτε ακόμα καλύτερα, να διαμορφώσουν προληπτικά τις συνθήκες για να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους πίσω στην πατρίδα τους, έτσι ώστε να μην δέχονται πιέσεις να φύγουν.

Σύμφωνα με τον Κορίμπκο, η σημασία των «όπλων μαζικής μετανάστευσης» στην τρέχουσα ανάλυση είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το τέχνασμα για να πιέσουν το Πακιστάν και την Τουρκία με αδιαμφισβήτητα μέσα ως τιμωρία για τις πρόσφατες επαναφορές εξωτερικής πολιτικής που ορισμένοι ερμηνεύουν ως δυσμενείς στα Αμερικανικά εθνικά συμφέροντα ...

Εξήγησε ότι η άρνηση των ΗΠΑ να διεκπεραιώσουν αιτήματα Αφγανικής μετεγκατάστασης στο Αφγανιστάν ενθαρρύνει αυτά τα άτομα να φύγουν στο Πακιστάν ή στην Τουρκία μέσω του Ιράν, το οποίο κατηγορεί ότι «διευκόλυνε παθητικά τη διέλευσή τους» μη παρεμποδίζοντας τον δρόμο τους προς την Τουρκία.

Ο Κορίμπκο παρέχει μια εξήγηση για τις ανησυχίες που έχουν τόσο το Πακιστάν όσο και η Τουρκία σχετικά με την πιθανή σχεδίαση «όπλων μαζικής μετανάστευσης», λέγοντας:

Επειδή και οι δύο μπορεί να μην είναι σε θέση να φροντίσουν περισσότερους πρόσφυγες, προσθέτουν πολλούς ανθρώπους στα εδάφη τους, κάτι που όχι μόνο συνεπάγεται ορισμένο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, αλλά εγκυμονεί και αντισυμβατικούς κινδύνους ασφάλειας που σχετίζονται με τη διείσδυση των τρομοκρατών στα εδάφη τους υποστηρίζοντας ότι είναι πρόσφυγες. Για τους λόγους αυτούς, το Πακιστάν και η Τουρκία προετοιμάζονται για αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί ως πιο «όπλα μαζικής μετανάστευσης».

Ο Κορίπκο σημειώνει ότι ο όρος «όπλο μαζικής μετανάστευσης» δεν χαρακτηρίζεται ως «απάνθρωπος όρος» αλλά απλώς αναφέρεται στον στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζουν αυτά τα άτομα άθελά τους σε όρους μεγαλύτερης δυναμικής.

Σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλο που εξακολουθούσαν να συμμετέχουν στην ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν με την ελπίδα να προωθήσουν μια πολιτική λύση, είχαν επίσης ενεργήσει ανεύθυνα ανακοινώνοντας το νέο πρόγραμμα επανεγκατάστασης τρίτων μερών χωρίς να συντονιστούν πρώτα με το Πακιστάν και την Τουρκία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτές οι δύο χώρες δικαιολογούνται στην αντίθεσή τους στην πολιτική των ΗΠΑ επειδή ο σύμμαχός τους μπορεί να υποπτευθεί δικαιολογημένα ύστερα κίνητρα που συνδέονται κερδοσκοπικά με την τιμωρία τους για τις ολοένα και πιο ανεξάρτητες εξωτερικές πολιτικές τους τον τελευταίο καιρό.

Αυτό όμως φέρνει το Πακιστάν και την Τουρκία σε δύσκολη θέση, διότι δεν υπάρχει λύση «ασημένιας σφαίρας» στο δίλημμα «όπλα μαζικής μετανάστευσης». 

Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να υποστηρίξουν εγκαταστάσεις προσφύγων κατά μήκος των συνόρων τους με το Αφγανιστάν και το Ιράν, αντίστοιχα. Ακόμα καλύτερα, το Ιράν θα πρέπει να εμποδίσει προληπτικά Αφγανούς μετανάστες/πρόσφυγες να εισέλθουν στο έδαφός του για να φτάσουν στην Τουρκία.

Ο Κορίμπκο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Πακιστάν, η Τουρκία και το Ιράν πρέπει να συνεργαστούν στενότερα για να αντιμετωπίσουν αυτήν την αντισυμβατική απειλή, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους (συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσής τους) μπορεί να προσπαθήσουν να κατηγορήσουν αυτές τις τρεις χώρες για οποιαδήποτε επερχόμενη κρίση.

Το θέμα, ωστόσο, είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν  πιο άμεση υπευθυνότητα αφού κατέστρεψαν το Αφγανιστάν και τώρα αρνούνται να διεκπεραιώσουν αιτήματα επανεγκατάστασης από τη χώρα αυτή.

Turkpress

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr