Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις εκλογές στην Κριμαία - πως απαντά η Μόσχα


Σεπτέμβριος 22, 2021. Ελλάδα.

Σε άρθρο της η ρωσική εφημερίδα «Vzgliad» ασχολήθηκε με την πιθανή απάντηση της Μόσχας στην ανακοίνωση της Άγκυρας ότι δεν θα αναγνωρίσει τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών στην Κριμαία.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Άγκυρα συνεχίζει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας.

«Τα αποτελέσματα των εκλογών της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, που διεξήχθησαν επίσης στην Κριμαία από τις 17-19 Σεπτεμβρίου 2021, δεν έχουν νομική ισχύ στην Κριμαία για την Τουρκία», πρόσθεσε.

Την Κυριακή, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για την εκλογή των μελών της Κρατικής Δούμας (η κάτω αίθουσα του κοινοβουλίου), δείχνοντας το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», με 38,68%, μετά την καταμέτρηση του 9% των ψήφων.

Για να εισέλθουν στην Κρατική Δούμα, η οποία έχει 450 βουλευτές, απαιτείται από τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές να ξεπεράσουν το όριο του 5% των ψήφων, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Μετά από μονομερές δημοψήφισμα, στις 16 Μαρτίου 2014, η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία της Ουκρανίας, η οποία δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα και ακολούθησαν κυρώσεις κατά της Μόσχας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

«Η θέση της Άγκυρας για τη χερσόνησο της Κριμαίας ήταν ήδη γνωστή. Σε αυτό το θέμα, η Τουρκία επαναλαμβάνει στην πράξη τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ρητά στη Vzgliad, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών και Προβλέψεων στο Πανεπιστήμιο Φιλίας στη Μόσχα, Ντμίτρι Ιγκορτσένκοφ, όπως έγραψε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «RT».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα δεν θα αγνοούσε μια τέτοια επίθεση. Είπε: «Η πολιτική θέση της Άγκυρας σε ένα σημαντικό ζήτημα για τη Ρωσία θα ληφθεί υπόψη στις προσεχείς συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών». 

Πρόσθεσε, «η απάντηση της Μόσχας θα είναι ασύμμετρη και μπορεί σε κάποιο βαθμό να επηρεάσει την ενεργειακή, τουριστική και αγροτική ατζέντα στην αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και την πορεία του διευθέτησης της Μέσης Ανατολής. Η Μόσχα θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την Τουρκία αλλά δεν θα προκαλέσει ουσιαστική βλάβη στη διμερή συνεργασία».

Ο Αντρέι Κορτούνοφ, διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, πιστεύει ότι «η δήλωση της Τουρκίας για την Κριμαία, πιθανότατα, δεν εξέπληξε τη Μόσχα και ως εκ τούτου είναι απίθανο να αποτελέσει σημαντικό λόγο για την επιδείνωση των σχέσεων και το κλείσιμο της πόρτας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει πλέον μεγάλη σύνδεση των δύο πλευρών που εμποδίζει τη λήψη αποφασιστικών μέτρων λόγω του επαναλαμβανόμενου ισχυρισμού της τουρκικής θέσης για την Κριμαία».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Κορτούνοφ, υπάρχει ασυμβίβαστο σε άλλες εδαφικές διαφορές, «ως εκ τούτου, δεν πρέπει να περιμένουμε από τη Μόσχα τίποτα περισσότερο από σκληρή ρητορική καταδίκης της θέσης της Άγκυρας».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για την παρανομία των εκλογών στην Κριμαία, «και δεν το κρύβει από την τουρκική πλευρά». 

Ο Πεσκόφ είπε ότι το Κρεμλίνο λυπάται για τη θέση της Τουρκίας για την Κριμαία, εκφράζοντας την ελπίδα της Μόσχας «ότι αυτή η θέση θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου».

Επισήμανε ότι η Τουρκία παραμένει εταίρος της Ρωσίας και ότι «οι διαφορές μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας σε ορισμένα θέματα δεν πρέπει να εμποδίζουν την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων».

Επίσης, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε:

 «Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι η Κριμαία είναι κυρίαρχο τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν θα αγνοήσουμε αυτές τις δηλώσεις».

Turk Press

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr