Οι Βούλγαροι της Βόρειας Μακεδονίας ζητούν να μην γίνει συμβιβασμός με τα Σκόπια


Οκτώβριος 13, 2021. Ελλάδα.

Οι βουλγαρικές οργανώσεις των Σκοπίων κάλεσαν τη Βουλγαρία να μην εγκαταλείψει τη σταθερή της θέση για τη Βόρεια Μακεδονία και να της επιτρέψει να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, αλλά, μόνο μετά την «επίλυση θεμάτων ισότητας, γλώσσας, παραδόσεων, ιστορίας, μνημείων και όλων των άλλων που  σχετίζονται με την ταυτότητά τους».

Σύμφωνα με αυτούς, είναι επίσης σημαντικό «αυτή η θέση να γίνει κατανοητή με αξιοπρέπεια από όλες τις χώρες της ΕΕ, για ορισμένες από τις οποίες τα πρότυπα των πολιτικών διεύρυνσης εξακολουθούν να τους εμποδίζουν να δουν το προφανές».

Οι οργανώσεις των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία έγραψαν σε ανοιχτή επιστολή προς τις βουλγαρικές αρχές ότι «η γλώσσα του μίσους προς τους Βούλγαρους στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας αντηχεί για αυτούς περισσότερο από ό, τι για τους ανθρώπους στη Βουλγαρία».

 Η θέση τους αναφέρει ότι παρόλο που εκτέθηκαν σε αναγκαστική αφομοίωση και έλλειψη υποστήριξης όλα αυτά τα χρόνια, οι Βούλγαροι της Βόρειας Μακεδονίας επέζησαν.

«Σήμερα βλέπουμε σύγχρονους Βούλγαρους πολιτικούς που καταλαβαίνουν ήδη τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μας» , ανέφεραν οι οργανώσεις.

 «Εμείς, όχι λιγότεροι από τους συμπατριώτες μας στη Βουλγαρία, κρατάμε την αλήθεια για την ιστορία μας, επειδή είμαστε μεταξύ των ζωντανών φορέων αυτής της ιστορίας. Επομένως, αναμένουμε ότι αυτή η αιτιολογημένη και σαφής θέση της Βουλγαρίας θα παραμείνει κατηγορηματικά σταθερή», γράφει στην επιστολή τους, οι σύλλογοι των Βουλγαρομακεδόνων.

«Για εμάς, η σχεδόν πλήρης συναίνεση στη Βουλγαρία για τη δικαιοσύνη αυτού του αιτήματος, που βασίζεται όχι μόνο στα ιστορικά συναισθήματα, αλλά και στην κατανόηση αντικειμενικών σύγχρονων διαδικασιών, αποτελεί εγγύηση όχι μόνο για την ευημερία των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και για άλλα μέρη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

 Εμείς, οι Βούλγαροι της Βόρειας Μακεδονίας, εκπροσωπούμενοι από το Κέντρο "Ivan Mihailov" – Μοναστήρι (Μπίτολα) από τον Σύλλογο "Μακεδονική -Βουλγαρική Φιλία" - Σκόπια, από τον Σύλλογο "Tribune" - Πρίλεπ, από τον Σύλλογο "Διάδρομος 8" - Σκόπια, από τον Σύλλογο "Αλληλεπίδραση"- Αχρίδα "Ένωση" Ενότητα "- Κοτσάνι και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις Βουλγάρων στη  Βόρεια Μακεδονία, καθώς και το πολιτικό κόμμα Δημοκρατική Ένωση (CDU), απευθυνόμαστε σε εσάς, τους πολιτικούς της σύγχρονης Βουλγαρίας, να προωθήσετε η φωνή μας να ακουστεί καθαρά», γράφει η επιστολή.

«Εμείς, οι Βουλγαρομακεδόνες, τα δικαιώματα, η ταυτότητα και η ιστορία μας δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων. Είναι δικαίωμα και υποχρέωσή μας απέναντι στα παιδιά μας να έχουν τον ρόλο μας όταν αποφασίζουμε για το μέλλον μας. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μαζί σας κάθε δυνατή συνεισφορά από την πλευρά μας, ώστε τα προβλήματα να μπορούν να λυθούν νωρίτερα. Σήμερα το πεπρωμένο μας είναι σε μεγάλο βαθμό στα χέρια σας. Είναι ένα προνόμιο, αλλά και μια τεράστια ευθύνη που πιστεύουμε ότι θα αναλάβετε με αξιοπρέπεια», καταλήγει η θέση.

 Η Βουλγαρία αναμένει από τη Βόρεια Μακεδονία να υπογράψει ένα νέο έγγραφο με έξι συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αναθεώρηση της θέσης της και την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου ένταξής της στην ΕΕ. Από τα Σκόπια μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πραγματικά βήματα ως απάντηση στις βουλγαρικές απαιτήσεις και η Σόφια δεν δίνει κανένα σήμα ότι είναι δυνατή μια γρήγορη πρόοδος.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, επαναλαμβάνει περιοδικά ότι αναμένει να επιλυθεί το πρόβλημα τον Δεκέμβριο.

Η πίεση από την ΕΚ, τις ΗΠΑ και ορισμένα κράτη μέλη στη Σόφια παραμένει ισχυρή, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν επίσης μερικές από τις πλούσιες χώρες που έχουν επιφυλάξεις για τη διεύρυνση της ΕΕ, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

Mediapool.bg

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr