Τουρκία: «Χάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο», λέει ο Τζιχάτ Γιαϊτζί


Οκτώβριος 4, 2021. Ελλάδα.

Ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν κατάφερε τις απαραίτητες προσπάθειες στη συμφωνία οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη στις 27 Νοεμβρίου 2019.

Μιλώντας με τον συντάκτη της εφημερίδαςσ Sözcü, Σαϊγκί Ουζτούρκ , ο Τζιχάτ Γιαϊτζί είπε, «Χάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο. Ακυρώνουμε τη συμφωνία της Λιβύης  με τα χέρια μας», επισημαίνοντας τις παραχωρήσεις που έγιναν στο θέμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο Γιαϊτζί είπε, «Όταν έγινε ο διαγωνισμός για την άδεια, ελπίζαμε ότι η Turkish Petroleum θα ξεκινούσε γεωτρήσεις. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Γιατί όχι; Λέγεται, «Κάνουμε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα,  πολύ σοβαρή απώλεια. Εάν σταματήσετε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης, χάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο. Ακυρώνουμε τη συμφωνία της Λιβύης  με τα χέρια μας», είπε.

Λέγοντας ότι η Τουρκία δεν πρέπει να ασχοληθεί με την Ελλάδα για το θέμα στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σε αυτό το πλαίσιο είναι περιττές, ο Γιαϊτζί δήλωσε ότι αλλιώς η γραμμή Τουρκίας-Λιβύης που διέρχεται από τα ελληνικά νησιά θα καταρρεύσει και η συμφωνία θα εξαφανιστεί.

Ο Γιαϊτζί είπε χαρακτηριστικά:

Επειδή μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα, η Ινδονησία, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες δεν είναι κράτος αρχιπελάγους. Επομένως, η κατανομή των περιοχών δικαιοδοσίας στη θάλασσα βασίζεται στην ηπειρωτική χώρα και όχι στα νησιά, στην κατανομή των περιοχών δικαιοδοσίας της θάλασσας. Η Ελλάδα είναι χερσόνησος με νησιά όπως η Τουρκία. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω με ένα παράδειγμα που όλοι μπορούν να καταλάβουν: Έχει μείνει ένα χωράφι από τον παππού μου. Μια μέρα βγαίνει ο ιδιοκτήτης του παρακείμενου χωραφιού και λέει: «Όχι, αυτό είναι δικό μου». Αυτό το μέρος δεν μπορεί να είναι δικό σας, ακόμα κι αν πω ότι καλλιεργώ αυτόν τον τόπο, δεν βοηθά. Τέλος λέω: «Δεν θα καλλιεργήσω το χωράφι μου μέχρι να επιλυθεί η διαφορά. Είμαι ο ηττημένος. Τώρα η Ελλάδα δεν χάνει τίποτα, κερδίζει από εσάς.


Γιατί σταμάτησε η έρευνα;

 

Εξηγώντας ότι τα πλοία έρευνας και γεώτρησης που ανήκουν στην Τουρκία έχουν αποσυρθεί από την Ανατολική Μεσόγειο, ο Γιαϊτζί συνέχισε ως εξής:

«Περιμένουμε καλά νέα από την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τα καλά νέα δεν έρχονται από τον αέρα. Αυτά τα πλοία θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες και ασκήσεις. Το βλέπω λάθος: Ο Κόλπος της Αττάλειας είναι η περιοχή όπου η ΕΕ και η Ελλάδα βλέπουν την ένταξη της Τουρκίας.

Λένε, «αυτό είναι δικό σου, τα υπόλοιπα δικά μας». Σύμφωνα με εμένα το λάθος είναι:

 Έχουμε δημοσιεύσει ένα Navtex για το πλοίο Oruç Reis που θα διεξάγει έρευνα στον κόλπο της Αττάλειας για ένα χρόνο.

Δημοσιεύσαμε Navtex στον δικό μας κόλπο. Μακάρι να μην το κάναμε αυτό. Πόσο καιρό θα παραμείνουν τα πλοία μας στον κόλπο;

 Αυτά τα πλοία πρέπει να επιχειρήσουν στην Ανατολική  Μεσόγειο το συντομότερο δυνατό. Αλλιώς χάνουμε. Αυτά τα πλοία είναι πολύ ακριβά πλοία με το προσωπικό και τη συντήρησή τους.

 Εάν δεν τα χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά, τα χρήματα του κράτους και του λαού θα σπαταληθούν.

Αυτός ο στόλος πλοίων είναι ένας τεράστιος πλούτος στα χέρια της Τουρκίας. Ήρθε η ώρα να τα χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά. Θα πρέπει να δοθεί απάντηση στη δήλωση της Ελλάδας (απαγορεύσαμε στην Τουρκία την Ανατολική Μεσόγειο).

Κρατώντας τα πλοία μας άδεια, σαπίζουνε και κοστίζουνε τα πλοία μας.

  Είχαμε δύο γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τώρα έχει μείναμε σε ένα μόνο σκάφος γεώτρησης. Αυτό σημαίνει ότι πυροβολούμε τον εαυτό μας στο πόδι».

milligazete.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr