Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Παρά τις γεωπολιτικές αντιθέσεις, ισχυρή η οικονομική συνεργασία ΗΑΕ με Τουρκία


Ιανουάριος 17, 2022. Ελλάδα.

Τόσο η Τουρκία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - ΗΑΕ έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να επαναφέρουν τις σχέσεις τους με διαδοχικά βήματα. 

Τα ΗΑΕ εμφανίζονται πρόθυμα να αναδιαμορφώσουν την εικόνα τους ως γέφυρα στην περιφερειακή πολιτική και αντισταθμίζουν τις επιλογές τους ενόψει της μείωσης των δεσμεύσεών τους για περιφερειακή ασφάλεια στη Μέση Ανατολή (όπως προτείνεται) από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσο για την Τουρκία, επιθυμεί να βγει από το πολιτικό και ιδεολογικό στερεότυπο στο οποίο βρέθηκε από την αρχή των αραβικών εξεγέρσεων και να μειώσει το οικονομικό κόστος της γεωπολιτικής της δραστηριότητας σε μια περίοδο βαθύτερης οικονομικής κρίσης στο εσωτερικό.

Αν και τα οικονομικά συμφέροντα μπορούν να φέρουν τις δύο χώρες πιο κοντά, γεωπολιτικοί παράγοντες μπορούν εύκολα να τις χωρίσουν. Παρά τη φαινομενική απόψυξη, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές πηγές έντασης σε αυτή τη σχέση.


Η ρήξη


Στις 24 Νοεμβρίου 2021, ο de facto ηγέτης των ΗΑΕ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν,  επισκέφθηκε την Τουρκία. 

Σε απάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Φεβρουάριο με μεγάλη αντιπροσωπεία. Αυτό αποτελεί μια σημαντική καμπή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Από την αρχή της Αραβικής Άνοιξης, η Τουρκία είναι αναμφισβήτητα θύτης της βαθύτερης ρήξης στη Μέση Ανατολή με τα ΗΑΕ. 

Οι πηγές για αυτό ήταν ιδεολογικές, γεωπολιτικές και προσωπικές. Οι αντικρουόμενες προσεγγίσεις στο πολιτικό Ισλάμ και τις αραβικές εξεγέρσεις αντιπροσώπευαν το ιδεολογικό και πολιτικό ρήγμα.

 Εν τω μεταξύ, οι εχθρικές στάσεις απέναντι στις γεωπολιτικές κρίσεις από τον αποκλεισμό του Κατάρ το 2017 έως τις κρίσεις στη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία αντιπροσώπευαν το γεωπολιτικό ρήγμα. 

Οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί εδώ και καιρό σε πόλεμο πληροφοριών μεταξύ τους. 

Η Τουρκία κατηγόρησε τα ΗΑΕ για χρηματοδότηση της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

Μπορεί να ειπωθεί ότι αυτό το επεισόδιο άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην ιδέα του Ερντογάν για φίλους και εχθρούς στην εξωτερική πολιτική, καθώς τα ΗΑΕ ήταν σίγουρα στην τελευταία κατηγορία εκείνη την εποχή.

Επιπλέον, ο Ερντογάν και οι αξιωματούχοι των Εμιράτων έχουν ανταλλάξει μέχρι στιγμής κατηγορίες και καταχρήσεις. 

Για παράδειγμα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, δημοσίευσε στο παρελθόν ένα tweet κατηγορώντας τους Τούρκους στρατιώτες για λεηλασία της Μεδίνας πριν από περισσότερο από έναν αιώνα.

 Ο Ερντογάν τον επέκρινε δημόσια, λέγοντας ότι «τον είχε πάρει ο ύπνος» και «τον είχαν χαλάσει το πετρέλαιο και το χρήμα». 

Αυτές οι λεκτικές δραστηριότητες αύξησαν το επίπεδο της προσωπικής εχθρότητας μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας των δύο χωρών.

 

Η επανασύνδεση

 

Από όλες τις χώρες με τις οποίες η Τουρκία έχει δύσκολες σχέσεις στην περιοχή, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν κινηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να επανασυνδέσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία. 

Είναι σαφές ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν να αναδιατυπώσουν την εικόνα τους στην περιφερειακή πολιτική ως συμφιλιωτικός παράγοντας και ίσως ως μεσολαβητής για την επίλυση των περιφερειακών διαφορών, επειδή επιδιώκουν επίσης να μεταρρυθμίσουν τις σχέσεις τους με το Ιράν και το συριακό καθεστώς και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν στενές σχέσεις με το Ισραήλ όπως αντικατοπτρίζεται στη συμφωνία εξομάλυνσης.

Ομοίως, η Τουρκία επιθυμεί επίσης να ξεφύγει από το πολιτικό και ιδεολογικό στερεότυπο στο οποίο βρισκόταν από την αρχή των αραβικών εξεγέρσεων, καθώς η Τουρκία από τότε παρουσιάστηκε ως περιφερειακός πρωταθλητής αυτών των εξεγέρσεων και έχει δημιουργήσει στενές σχέσεις με ισλαμιστές πολιτικούς παράγοντες σε όλη την περιοχή, στην οποία τα ΗΑΕ αντιτάχθηκαν σθεναρά.

 

«Επενδυτικές ευκαιρίες»

 

Ωστόσο, παραμένουν πολλές πηγές έντασης στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Άμπου Ντάμπι. 

Για το λόγο αυτό και οι δύο πλευρές προτιμούν να επικεντρωθούν στην οικονομία. Η Τουρκία έχει απόλυτη ανάγκη από σκληρό νόμισμα και επενδύσεις για να αντιμετωπίσει την οικονομική επιβράδυνση. 

Όσο για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως χώρα με πλεόνασμα μετρητών, πρέπει να διερευνήσει καλές επενδυτικές ευκαιρίες. Επιπλέον, οι δύο πλευρές αναζητούν τρόπους μείωσης του οικονομικού φόρτου των περιφερειακών πολιτικών τους και της υπερεπέκτασης τους.

 

Οικονομική συνεργασία με 10 δις δολάρια στην Τουρκία

 

Για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέθεσαν 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο Επενδυτικό Ταμείο στην Τουρκία.

 Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν 10 συμφωνίες και μνημόνια συνεννόησης.

 Το ερώτημα όμως παραμένει πόσα θα επιτευχθούν. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της υποτίμησης της τουρκικής λίρας, τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία είναι σήμερα πολύ φθηνότερα από ό,τι πριν από μόλις ένα χρόνο, και οι επενδύσεις στα Εμιράτα είναι πιθανό να αποφέρουν σημαντικά κέρδη στο μέλλον.

 Επιπλέον, παρά την όλη αναταραχή στις σχέσεις μεταξύ του Άμπου Ντάμπι και της Άγκυρας, τα ΗΑΕ είναι ήδη ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στον Κόλπο.

 

Η ταξινόμηση των επενδύσεων

 

Η οικονομική λογική για αυτές τις επιχειρηματικές συμφωνίες είναι σίγουρα σαφής, αλλά η στρατηγική τους λογική δεν είναι. Αυτές οι συμφωνίες μπορούν να ταξινομηθούν σε 3 κατηγορίες.

Επένδυση σε κερδοφόρες εταιρείες τεχνολογίας:

Η Abu Dhabi Development Holding Company υπέγραψε συμφωνία για να επενδύσει σε τουρκικές εταιρείες τεχνολογίας και να δημιουργήσει ένα ταμείο προσανατολισμένο στην τεχνολογία.

 Στην πραγματικότητα, η Abu Dhabi Holdings επενδύει ήδη στις κερδοφόρες διαδικτυακές μάρκες της Τουρκίας Jeter (εταιρεία ταχείας παράδοσης τροφίμων) και Trendyol (πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου). Η Trendyol έγινε η πρώτη εταιρεία που ξεπέρασε τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία στην Τουρκία με αποτίμηση περίπου 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, ενώ η Jeter έγινε ο δεύτερος μονόκερος στη χώρα, με αποτίμηση περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Στρατηγικές επενδύσεις:

Υπήρξαν πολλές εικασίες σχετικά με την αγορά μετοχών από τα ΗΑΕ στην αναπτυσσόμενη τουρκική αμυντική βιομηχανία ή σε ένα από τα λιμάνια της Τουρκίας.

 Μάλιστα, μεταξύ των συμφωνιών που υπέγραψαν η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η μία αφορά τη συνεργασία Τουρκίας-Ειρήνης σε λιμάνια και logistics. 

Ωστόσο, αυτή η συμφωνία στερείται ιδιωτικότητας. Εάν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποκτήσουν μερίδιο σε μια τουρκική αμυντική εταιρεία όπως η Aselsan ή ένα τουρκικό λιμάνι, αυτό σημαίνει ότι η προσέγγιση των σχέσεων είναι πιο θεμελιώδης από μια απλή τακτική διακοπή της εχθρότητας. 

Ωστόσο, η απόκτηση μεριδίου σε τουρκικές αμυντικές εταιρείες, ειδικά σε δημόσιες εταιρείες όπως η Aselsan, θα απαιτήσει μια δυσκίνητη γραφειοκρατική διαδικασία. Χωρίς κάποια πρόοδο στις γεωπολιτικές διαφορές τους, η Άγκυρα είναι απίθανο να επιτρέψει στα ΗΑΕ να έχουν μερίδιο στις στρατηγικές αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας.

Συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων:

 Στην Τουρκία, μια τέτοια συμφωνία είναι εξαιρετικά απαραίτητη για να στηρίξει τα συναλλαγματικά της αποθέματα και να βοηθήσει το εθνικό νόμισμα, τη λίρα. Επί του παρόντος, η τουρκική Κεντρική Τράπεζα έχει συμφωνίες ανταλλαγής συνολικού ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα, 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Κατάρ και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Νότια Κορέα. Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ενδέχεται να επίκειται συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με τα ΗΑΕ.

The New Khalij News- Dubai

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr