Πώς οι Αλβανοί μετέφεραν την χασισοκαλλιέργεια στην Ελλάδα λόγω του Covid


Αύγουστος 7, 2022. Ελλάδα.

Μέλη εγκληματικών ομάδων από την Αλβανία έχουν μεταφέρει την καλλιέργεια ινδικής κάνναβης στα ελληνικά βουνά, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας,  γράφει η μεγαλύτερη αλβανική εφημερίδα 'Σκιπτάρε'.

Οι περιορισμοί κυκλοφορίας και το κλείσιμο των συνόρων λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με την εκτίμηση της Εισαγγελίας, ήταν αυτά που έφεραν αρχικά την πολύ κερδοφόρα καλλιέργεια χασίς στην Ελλάδα, αντί της εισαγωγής χασίς από την Αλβανία, και ως αποτέλεσμα, παρά την άρση του μέτρα, η καλλιέργεια συνεχίζεται στις ελληνικές ορεινές περιοχές.

Ελληνική ιστοσελίδα αναφέρει ότι εργαζόμενοι που πληρώνονται για να ζουν στο βουνό την καλλιεργητική περίοδο έχουν μετακομίσει και από την Αλβανία για τις ανάγκες της καλλιέργειας. 

Από την εκδίκαση προηγούμενων υποθέσεων είναι γνωστό ότι οι συλληφθέντες στη Λάρισα έπαιρναν χρηματική αμοιβή 30.000 ευρώ, ενώ με το μπόνους συγκομιδής θα έπαιρναν και 10 κιλά χασίς, το οποίο μπορούσαν να πουλήσουν ή να χρησιμοποιήσουν όπως ήθελαν.

Οι Αλβανοί γνωρίζουν την χασισο - καλλιέργεια, αλλά κυρίως γνωρίζουν τη ζωή στα βουνά, αφού κατασκηνώνουν στα βουνά από τον Απρίλιο, καλλιεργώντας ποικιλίες «τρίμηνης» μέχρι τον Οκτώβριο.

Στις περιπτώσεις της Λάρισας και ιδιαίτερα στο Μαυροβούνι Αγιάς, οι καλλιεργητές όταν γίνονται αντιληπτοί από την Αστυνομία «σκαρφαλώνουν» σε ψηλότερες περιοχές ή όταν δεν φαίνονται, καθαρίζουν τις δασικές εκτάσεις για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ‘Ε.’ 30 ετών που συνελήφθη είναι και ο «αρχηγός της ομάδας καλλιέργειας», όπως τον χαρακτηρίζει η ελληνική αστυνομία, που εντοπίστηκε χθες από τους αστυνομικούς της Λάρισας στο Σκλήθρο, φέρεται να εμπλέκεται σε ένα οικόπεδο που ανακαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2020 στον Ρακοπόταμο.

Σε εκείνη την περίπτωση, οι δράστες άφησαν πίσω τους 40 κιλά χασίς. Στις 24 Ιουλίου 2020 έγινε και επιχείρηση της Εισαγγελίας Ναρκωτικών Λάρισας στον Έλαφο, όπου σε μια από τις σπάνιες περιπτώσεις συνελήφθησαν δύο Αλβανοί πολίτες σε φυτεία 373 φυτών.

Με τη χθεσινή φυτεία, δηλαδή μέσα σε διάστημα δύο ετών, στο ίδιο βουνό (Μαυροβούνι) της Αγιάς ανακαλύφθηκαν τρεις μεγάλες φυτείες σε τρεις διαφορετικές, ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές (Έλαφος, Ρακοπόταμος, Σκλήθρο).

Όπως επιβεβαιώθηκε χθες στη φυτεία, οι δράστες οργανώνουν τη ζωή τους, αφού θα πρέπει να μείνουν για μήνες στο βουνό. Έτσι κατασκευάζουν αυτοσχέδιες δεξαμενές για άρδευση φυτειών, αγοράζουν αγροτικά προϊόντα (λιπάσματα, σωλήνες στάγδην άρδευσης κ.λπ.), καθώς και παρέχουν μακροχρόνια τροφή, ενώ λαμβάνονται ιδιαίτερες προφυλάξεις, κυρίως μέσω εναέριας επιτήρησης, αφού οι φυτεμένες εκτάσεις λόγω της δύσβατης θέσης είναι αδύνατη η προσέγγιση τους με τα πόδια.

Στη χθεσινή φυτεία κάνναβης στον Σκλήθρο, στην περιοχή «Ελαφοκεράτο» (σε υψόμετρο 600 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας), εκτός από τα 2193 φυτά (η μεγαλύτερη φυτεία που ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα στο νομό Λάρισας) που κατέσχεσαν οι αστυνομικοί. βρέθηκαν επίσης 22 κιλά χασίς, χωρίς να υπολογίζεται η ποσότητα που συγκομίστηκε το προηγούμενο διάστημα.

Η ελληνική αστυνομία εκτιμά ότι από τον αριθμό των φυτών που κατασχέθηκαν οι δράστες θα είχαν μαζέψει περίπου 5 τόνους χασίς, αξίας 10 εκατ. ευρώ, ποσό που αφενός επιβεβαιώνει τα μεγάλα κέρδη από το εμπόριο εξαρτησιογόνων ουσιών και αφετέρου επιτρέπει τους μισθούς των εργαζομένων στο Βουνό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαμέρισμα του 30χρονου συλληφθέντος, σε χωριό Κιλελέρ, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία διαβατήρια Αλβανών πολιτών.

Οι αστυνομικοί έχουν ταυτοποιήσει τα στοιχεία τριών συμπατριωτών του, ενώ αναζητούν έναν άλλον ως συνεργό του. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 30χρονος «Ε» αρνήθηκε την κατηγορία.

Gazeta Shqiptare

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr