Σκόπια: Δεν υπάρχει συμφωνία με τη Βουλγαρία για την ιστορία της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας

Νοέμβριος 26, 2022. Ελλάδα.

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε χθες η διήμερη συνεδρίαση της μικτής Επιτροπής Ιστορικών Θεμάτων στα Σκόπια.

Το μόνο θέμα που αναφέρθηκαν τα μέλη της Επιτροπής είναι πώς πρέπει να παρουσιάζεται η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας στα σχολικά βιβλία ιστορίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι συμπρόεδροι της Επιτροπής από την πλευρά των Σκοπίων, Ντράγκι Γκιόργκιεφ και Άνγκελ Ντιμιτρόφ, δήλωσαν ότι ήταν κοντά σε συμφωνία, αλλά τελικά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν.

Ο Γκιόργκιεφ  δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση ότι δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τις παρεξηγήσεις λόγω διαφορετικών προσεγγίσεων στην ερμηνεία της μεσαιωνικής ιστορίας. Εξήγησε ότι οι Βούλγαροι ιστορικοί θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας στα σχολικά μας βιβλία.

«Εδώ μιλάμε για συστάσεις για σχολικά βιβλία που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να ξεπεραστούν ορισμένες παρεξηγήσεις για να βελτιωθούν τα σχολικά βιβλία και στις δύο χώρες και όχι για να επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ των ιστοριογραφιών της ‘Μακεδονίας’ και της Βουλγαρίας. 

Εδώ, κάπου προκύπτει η σύγκρουση που δεν μπορούμε να καταλάβουμε και να την ξεπεράσουμε», είπε ο Γκιόργκιεφ, εκτιμώντας ότι η διήμερη συνάντηση ήταν σκληρή και δύσκολη, αλλά το κλίμα εποικοδομητικό.

Ο Βούλγαρος συμπρόεδρος Άνγκελ Ντιμιτρόφ είπε ότι βρίσκονται κοντά σε λύση, αλλά θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να έχουμε καλά αποτελέσματα στην επόμενη συνάντηση.

«Στην επιστήμη και την ιστορία δεν μπορεί να υπάρχουν δύο απόψεις που να είναι σωστές, η μία είναι σωστή, η άλλη όχι. 

«Το ποιο είναι σωστό καθορίζεται από γεγονότα και ιστορικές πηγές, καθώς και από την κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια επιστήμη που το θεωρεί», είπε ο Ντιμιτρόφ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr