Αιχμηρές αντιδράσεις στη Βουλγαρία μετά το «όχι» της Ολλανδίας για Σένγκεν


Δεκέμβριος 3, 2022. Ελλάδα.

Η απόφαση της Ολλανδίας να εμποδίσει την είσοδο της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν χωρίς συνοριακό έλεγχο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Βουλγαρία.

«Κυνισμός!»


«Αντί για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Βουλγαρία δέχεται κυνισμό!», έγραψε στο προφίλ του στο Facebook ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ.

 Υπενθυμίζει ότι τρεις Βούλγαροι αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής ενώ φρουρούσαν τα σύνορα που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


«Εξαιρετικά προσβλητική απόφαση»


Ο υπουργός Εσωτερικών, Ιβάν Ντεμερτζίεφ, την ορίζει ως «εξαιρετικά προσβλητική».

Στη γραπτή του θέση ανέφερε ότι η Βουλγαρία καταβάλλει «εξαιρετικές», κατά τα λεγόμενά του, προσπάθειες για προστασία των συνόρων και επισημαίνει τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Βουλγαρία πληροί όλες τις απαιτήσεις της νομοθεσίας Σένγκεν.

«Τρεις από τους συνοριοφύλακές μας έχασαν τη ζωή τους για να κρατήσουν την Ένωση ασφαλή. Είναι εξαιρετικά προσβλητικό να προτείνουμε ότι για 50 ευρώ μπορείτε να περάσετε τα σύνορα. Οι προσπάθειές μας δεν αξίζουν περιφρόνηση! Οι προσπάθειές μας δεν αξίζουν προσβολές! Ελαχιστοποιήσαμε τη δευτερεύουσα μετανάστευση στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, πληρώνοντας βαρύ τίμημα», επισημαίνει.

 

«Απολύτως απαράδεκτη»

 

«Η Ολλανδία δεν έχει δικαίωμα να μην μας θέλει στη Σένγκεν και ο τρόπος που το έκαναν είναι απολύτως απαράδεκτος, δεν δικαιολογείται ούτε από τεχνικής, ούτε νομικής ή πολιτικής άποψης», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κρουμ Ζάρκοφ στο bTV.

«Ο Μαρκ Ρούτε έκανε μια πρόταση ότι για σχεδόν 50 ευρώ μπορείτε να περάσετε τα σύνορα. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, οι υπάλληλοί μας - Βούλγαροι, που προστατεύουν όχι μόνο εμάς, τους Βούλγαρους, αλλά και αυτούς, πέθαναν. Ρούτε, πρόσεχε, αυτό δεν θα συμβεί απλά, είπε ο Κρουμ Ζάρκοφ σχετικά με τα λόγια του πρωθυπουργού της Ολλανδίας. 

Σύμφωνα με τον Κρουμ Ζάρκοφ, τα λόγια του Ρούτε ακούστηκαν σε όλη την Ευρώπη και θα συνεχίσουν να συζητούνται, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.


«Δώρο στους ευρωσκεπτικιστές»


Η αντιπρόεδρος Ιλιάνα Γιότοβα  εξέφρασε την άποψη ότι η καλύτερη και πιο οριστική αντίδραση στην απόφαση της Ολλανδίας ήταν αυτή του αρχηγού του κράτους, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση «κυνική».

«Η Ολλανδία έδωσε το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο σε όλους τους ευρωσκεπτικιστές, στα λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη και σε όσους δεν θέλουν μια ισχυρή Ευρώπη», είπε η αντιπρόεδρος Γιότοβα στους δημοσιογράφους.

Ανάλογες αντιδράσεις είχαν και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, σημειώνει η βουλγαρική Dnes.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr