Οργή της ΕΕ προς τη Σερβία για άρνηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Βελιγράδι

Δεκέμβριος 3, 2022. Ελλάδα.

 

Η πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σερβία αυξάνεται, λόγω της άρνησης του Βελιγραδίου να υποστηρίξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες.



Από τη στιγμή που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η ΕΕ έχει εκφράσει ξεκάθαρα τις προσδοκίες της ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που στοχεύουν να ενσωματωθούν στην ΕΕ, θα υποστηρίξουν τις θέσεις αυτού του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Η Σερβία, μέχρι τώρα, έχει αγνοήσει αυτές τις εκκλήσεις και αυτό, όπως φαίνεται, έχει αυξήσει την οργή ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ.

Ως αποτέλεσμα, λένε ορισμένες διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, «η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ έχει ουσιαστικά παγώσει».

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, για περισσότερο από ένα χρόνο, η Σερβία δεν έχει ανοίξει ή κλείσει κανένα κεφάλαιο στη διαπραγματευτική διαδικασία. Για το άνοιγμα ή το κλείσιμό τους απαιτείται η συμφωνία όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. Και, ορισμένες χώρες, λένε διπλωμάτες, «δεν θέλουν να ανταμειφθεί η Σερβία με τη συνέχιση της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα».

Ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω ψηφίσματος για τη νέα στρατηγική διεύρυνσης, ζήτησε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας στην ΕΕ να εξαρτηθούν από την υποστήριξη κυρώσεων κατά της Ρωσίας.


Καθοριστική η στάση της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των Τιράνων


Η πίεση αναμένεται να αυξηθεί κατά τον μήνα Δεκέμβριο, όταν στα Τίρανα θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη δήλωση που αναμένεται να εγκριθεί εκεί, θα επαναληφθεί η έκκληση για υποστήριξη κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στο προσχέδιο δήλωσης που ανάγνωσε το «Radio Free Europe», καμία χώρα δεν αναφέρεται ονομαστικά, αλλά πιστεύεται ότι αφορά τη Σερβία, η οποία δεν έχει υποστηρίξει ακόμη τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας.

«Καθώς εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τους εταίρους, τους ζητάμε να σημειώσουν ταχεία και σημαντική πρόοδο προς την πλήρη ευθυγράμμιση με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, καθώς και να ενεργήσουν σύμφωνα με αυτό, συμπεριλαμβανομένων των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ», αναφέρει το σχέδιο δήλωσης που αναμένεται να εγκριθεί στη σύνοδο κορυφής της 6ης Δεκεμβρίου.


Η απογοήτευση ορισμένων χωρών της ΕΕ από τη Σερβία αναμένεται να είναι ακόμη πιο ξεκάθαρη σε ορισμένα συμπεράσματα που θα εγκριθούν για τη διαδικασία διεύρυνσης και σταθεροποίησης-σύνδεσης, στις 13 Δεκεμβρίου, από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχουν ετοιμάσει οι χώρες της ΕΕ, αναμένεται να εκφραστεί «βαθιά ανησυχία» για το «πίσω βήμα» που έκανε η Σερβία στην προσαρμογή των θέσεων της στις θέσεις της ΕΕ σε ό,τι αφορά πολιτικά ζητήματα. Εξωτερική και ασφάλεια.


«Στρατηγικός στόχος της Σερβίας η ένταξη στην ΕΕ»



Στο προσχέδιο συμπερασμάτων, η ΕΕ εκφράζει «ισχυρές προσδοκίες» από τη Σερβία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έλαβε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, καθώς και να ενισχύσει την προσαρμογή της στην πολιτική της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Αναμένεται επίσης ότι αυτό το Συμβούλιο της ΕΕ θα χαιρετίσει το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση της Σερβίας έχει ορίσει την ενσωμάτωση στην ΕΕ ως στρατηγικό στόχο, αλλά ότι θα απαιτηθεί να ακολουθηθεί με συγκεκριμένες ενέργειες.

«Ειδικά στο πλαίσιο της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το Συμβούλιο αναμένει από τη Σερβία να επιδείξει ακλόνητη δέσμευση στην ΕΕ και να δεσμευτεί στις κοινές αρχές και αξίες μας», αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ευρωπαϊκή Ένωση
δεν σκοπεύει να λάβει επίσημα μέτρα για να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία, αλλά γνωρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι απίθανο να συνεχιστούν έως ότου η Σερβία προσχωρήσει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Από τη Σερβία, οι χώρες της ΕΕ αναμένουν επίσης ότι δεν θα επιτρέψει την παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μέσω του εδάφους της.

Η Σερβία διαπραγματεύεται την ένταξη στην ΕΕ εδώ και χρόνια, αλλά ταυτόχρονα συνεργάζεται με τη Ρωσία σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας.


Radio Free Europe

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr