ΥΠΕΞ Σκοπίων: Οι Βουλγαρικοί πολιτιστικοί σύλλογοι να αλλάξουν τα ονόματά τους


Ιανουάριος 23, 2023. Ελλάδα.

Σόφια.

«Οι βουλγαρικοί πολιτιστικοί σύλλογοι στη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να αλλάξουν τα ονόματά τους, γιατί αυτό λέει ο νόμος. Η αίσθηση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι ότι αυτά τα ονόματα είναι προκλητικά». 

Αυτό δήλωσε στη βουλγαρική εθνική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι. 

Ο ίδιος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάι Μίλκοφ επισκέφθηκαν τον χτυπημένο στην Αχρίδα γραμματέα της πολιτιστικής λέσχης «Τσάρος Μπόρις Γ'», Χριστιάν Πεντίκοφ που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Σόφιας.

Ο υπουργός εξήγησε ότι μίλησε με τον Πεντίκοφ και τη μητέρα του και σύμφωνα με αυτούς η επίθεση έγινε λόγω της βουλγαρικής αυτοσυνειδησίας του. Ωστόσο, οι δράστες είπαν ότι πριν από αυτό υπήρχε προειδοποίηση για τις δράσεις του.

«Η βουλγαρική κοινότητα στη Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται σε μια περίοδο εδραίωσης, επίδειξης και ένταξης στην κοινωνία. Δεδομένου ότι προέρχομαι και από μια μειονοτική ομάδα (αλβανική), η οποία στην αρχή είχε επίσης προβλήματα με την ενοποίηση και την ένταξή της, νιώθω πιο έντονα να καλέσω και να συμβουλεύσω τη βουλγαρική κοινότητα ότι πρέπει να κάνουμε αυτή τη διαδικασία προσεκτικά χωρίς να προκαλέσουμε αρνητικά συναισθήματα σε άλλους, γιατί υπάρχει κακία σε οποιεσδήποτε πρωτοβουλία. Ενθαρρύνουμε τη βουλγαρική κοινότητα να ενωθεί σε συλλόγους, να ανοίξει περισσότερους συλλόγους εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, είναι προφανές ότι τα ονόματα που έχουν επιλεγεί, ανεξάρτητα από το πόσο ιστορικά και επιστημονικά θα ερμηνεύσουμε τους ρόλους αυτών των ατόμων στην ιστορία, το συναίσθημα, το συναίσθημα σε μεγαλύτερο βαθμό στη Βόρεια Μακεδονία είναι ότι « αυτά τα ονόματα είναι προβοκάτσια».

«Δεν πρέπει να μπούμε σε μια πραγματική επιστημονική συζήτηση για τον ρόλο αυτών των ιστορικών προσώπων. Εάν η πλειοψηφία των πολιτών αισθάνεται προσβεβλημένη από αυτό, ας καταλάβουμε αυτήν την ευαισθησία. Και πιστεύουμε ότι αυτό είναι προς το συμφέρον της βουλγαρικής κοινότητας», πιστεύει η Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων. 

Ο Osmani πρόσθεσε ότι ο νόμος στη Βόρεια Μακεδονία λέει ότι πρέπει να αλλάξουν τα ονόματα «Ιβάν Μιχαήλοφ» και «Τσάρος Μπόρις Γ΄» των βουλγαρικών συλλόγων, γράφουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr