Πορεία στη Σόφια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Βουλγάρων στα Σκόπια


Το απόγευμα του Σαββάτου, οι πολίτες πραγματοποίησαν πορεία στη Σόφια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Βουλγάρων στα Σκόπια

 

Ιανουάριος 21, 2023. Ελλάδα.

  Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στη βουλγαρική πρωτεύουσα, Σόφια, υπέρ των δικαιωμάτων των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία, με αφορμή τον ξυλοδαρμό του γραμματέα του βουλγαρικού συλλόγου στην Αχρίδα,  Χρίστιαν Πεντίκοφ, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του, ο οποίος ήδη νοσηλεύεται, ήδη, στη Βουλγαρία.

 Ο φίλος του, Βίκτορ Στογιάνοφ, εξήγησε ότι υπέβαλε καταγγελία ότι τον απείλησαν λίγες μέρες πριν δεχτεί την επίθεση.

Ο Στογιάνοφ εξήγησε ότι ο φίλος του έχει πολλά σπασμένα πλευρά, σπασμένους σπονδύλους και σπασμένο σαγόνι. Στην Αχρίδα, του είπαν να περιμένει για εγχείρηση στο σπίτι.

«Δεν έλαβε επαρκή ιατρική περίθαλψη στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς το νοσοκομείο εκεί του είπε να πάει στο σπίτι και να περιμένει για εγχείρηση. Ο Χρίστιαν μου είπε ότι τον χτύπησαν τρεις δράστες. Η αστυνομία αρνήθηκε να έρθει στο σημείο. Έχουμε πληροφορίες ότι μάρτυρες που τον είδαν να ξυλοκοπείται κάλεσαν την αστυνομία και η αστυνομία τους είπε ότι δεν θα πάει εφ’ όσον ήταν Βούλγαρος και ότι πρέπει να έρθει στο αστυνομικό τμήμα ο ίδιος»,  είπε ο Στογιάνοφ στο bTV .

Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, ότι υπάρχουν πολλοί νέοι που έχουν κάνει καταγγελίες για απειλές. Ο ίδιος ο Βίκτορ είπε ότι απείλησαν τον ίδιο και την οικογένειά του περισσότερες από 1.000 φορές.

«Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων στη Βόρεια Μακεδονία που απλώς επιθυμεί να μην ζουν Βούλγαροι σε αυτήν την περιοχή. Αυτή η ομάδα ανθρώπων υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από ορισμένους πολιτικούς κύκλους της αντιπολίτευσης και από ορισμένες οργανώσεις. Γενικά, υπάρχει μια μέθοδος εξόντωσης των Βουλγάρων.

 Η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να μεταρρυθμίσει τους θεσμούς της με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών θεσμών, με τη βοήθεια της Βουλγαρίας, δεν υπάρχει περίπτωση η αστυνομία, η εισαγγελία και το δικαστήριο να μην μπορούν να λειτουργήσουν εναντίον του βουλγαρικού λαού, δηλαδή αρνούνται να εκτελέσουν τις δραστηριότητές τους όταν πρόκειται για Βούλγαρους», είπε ακόμη ο Στογιάνοφ.

Αυτή δεν είναι η πρώτη τέτοια πράξη στην Οχρίδα, στα τέλη Νοεμβρίου άγνωστοι πυροβόλησαν τα γραφεία του βουλγαρικού συλλόγου εκεί.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Μίλκοφ και Μπουγιάρ Οσμάνι, θα επισκεφθούν τον Βούλγαρο Χρίστιαν Πεντίκοφ, ο οποίος τραυματίστηκε στην Αχρίδα και νοσηλεύεται στη Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία της Σόφιας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Λόγω της βουλγαρικής υπόθεσης, το κοινοβούλιο θα ακούσει τον υπουργό Εξωτερικών την Τρίτη. Σήμερα το πρωί, ο ευρωβουλευτής του VMRO/Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Άνγκελ Τζαμπάσκι ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίθεση στον ακτιβιστή της βουλγαρικής πολιτιστικής λέσχης «Τσάρος Μπόρις Γ'» στην Αχρίδα.

Το απόγευμα του Σαββάτου, οι Βούλγαροι πολίτες πραγματοποίησαν πορεία στη Σόφια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Βουλγάρων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και εξαιτίας του ξυλοδαρμένου γραμματέα της οργάνωσης «Τσάρος Μπόρις Γ'» στην πόλη της Αχρίδας.

 Σύμφωνα με τα βουλγαρικά δημοσιεύματα ο επιτιθέμενος είναι μέλος του κόμματος VMRO-DPMNE των Σκοπίων και έχει έντονα αντιβουλγαρικά αισθήματα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr