«Το αμερικανικό ΥΠΕΞ απάντησε σε Έλληνα δημοσιογράφο για τα F-16»


Ιανουάριος 20. 2023. Ελλάδα.

Έλληνας δημοσιογράφος στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ρώτησε αν το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά του F-16 εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA), γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Ο Πατέλ δήλωσε ότι  ο δημοσιογράφος έκανε την ίδια ερώτηση την περασμένη εβδομάδα και του δόθηκε απάντηση.

Είπε ότι κάθε στρατιωτική πώληση αντιμετωπίζεται και αξιολογείται ξεχωριστά και ότι δεν έχει συγκεκριμένη αξιολόγηση για τις κυρώσεις CAATSA.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε τον Ιούνιο ότι θα πουλήσει στην Τουρκία F-16 και να εκσυγχρονίσει τον υπάρχοντα στόλο των F-16, είπε:

«Σε γενικές γραμμές, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδουν μεγάλη σημασία στις συνεργασίες τους με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε τον CAATSA το 2017 ως έναν ολοκληρωμένο νόμο κυρώσεων κατά των αντιπάλων του σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα της Ρωσίας.

Το CAATSA περιλαμβάνει επίσης ένα άρθρο για την επιβολή κυρώσεων σε χώρες που έχουν σημαντικές στρατιωτικές συμφωνίες με τη Ρωσία και αυτός ο νόμος εφαρμόστηκε στην Τουρκία λόγω της αγοράς S-400 τις τελευταίες ημέρες της θητείας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αυτές οι κυρώσεις στοχεύουν κυρίως την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών ενώ δεν επηρέαζε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Εφόσον η Τουρκία υπέβαλε το αίτημά της για F-16 από τις ΗΠΑ μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το αίτημα αυτό δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της CAATSA, σημειώνει το δημοσίευμα.

--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr