Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Βουλγαρία: Βρισκόμαστε σε καθεστώς βέτο για την ένταξη των Σκοπίων


Φεβρουάριος 10, 2023. Ελλάδα.

Βρυξέλλες.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε καθεστώς βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι Βούλγαροι του δυτικού γείτονά μας δεν περιλαμβάνονται ακόμη στο Σύνταγμά τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ σε συνέντευξη Τύπου πριν από την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα θα θίξω το θέμα της αυξημένης επιθετικότητας και της κλιμακούμενης αντιβουλγαρικής εκστρατείας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία οδηγεί σε εγκλήματα μίσους. Αναμένω σίγουρη θεσμική αντίδραση από τις αρχές του δυτικού γείτονά μας και άμεσες ενέργειες για την αποκάλυψη των δραστών. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν βλέπω την απαραίτητη πολιτική βούληση», είπε ο Ράντεφ.

«Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Είναι καιρός, ένα χρόνο μετά την έναρξη αυτού του αιματηρού πολέμου, να επικεντρωθεί πρωτίστως στα μέτρα για τον τερματισμό του, καθώς και στην επανάληψη όλων των διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό του.

«Δεν θα δεχθούμε κυρώσεις στην πυρηνική ενέργεια»

Η Βουλγαρία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Ουκρανούς επί τόπου στον δίκαιο αγώνα τους για τη χώρα τους, παρέχοντάς τους ευκαιρίες να επιβιώσουν αυτούς τους κρίσιμους χειμερινούς μήνες, καθώς και τους Ουκρανούς πρόσφυγες στη Βουλγαρία», πρόσθεσε ο Ράντεφ.

«Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε κυρώσεις στην πυρηνική ενέργεια κατά της Ρωσίας, γιατί θα επηρεάσει άμεσα την πυρηνική μας ενέργεια. Εξετάζουμε όλους τους τομείς όπου μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις. Είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτόν τον τομέα. Εάν χρειαστεί, θα επιβάλουμε βέτο», είπε ο Ρούμεν Ράντεφ.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας δήλωσε ότι θα επιμείνει σε ένα πιλοτικό έργο για την ενίσχυση της φύλαξης των βουλγαροτουρκικών συνόρων με χρηματοδότηση της ΕΕ.

«blitz»

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr