Οι ισραηλινοί πύραυλοι στη Δαμασκό χτύπησαν Ιρανούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες

 

Φωτό από την επίθεση του Ισραήλ στη Δαμασκό την Κυριακή (AP)


Φεβρουάριος 23, 2023. Ελλάδα.

Η ισραηλινή επίθεση με πυραύλους στη Δαμασκό την Κυριακή, για την οποία η Συρία κατηγόρησε το Ισραήλ, είχε ως στόχο μια εγκατάσταση όπου Ιρανοί αξιωματούχοι συνεδρίαζαν για να προωθήσουν προγράμματα ανάπτυξης drones ή πυραυλικών δυνατοτήτων των συμμάχων της Τεχεράνης στη Συρία,

ανέφεραν πηγές στο Reuters σε αποκλειστική αναφορά που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, γράφει η αραβική «Μέση Ανατολή».

Το Ιράν υπήρξε βασικός υποστηρικτής του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια της σχεδόν 12χρονης σύγκρουσης στη Συρία. Η υποστήριξή της προς τη Δαμασκό και τη λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ έχει προκαλέσει τακτικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με σκοπό τον περιορισμό της εξωεδαφικής στρατιωτικής ισχύος της Τεχεράνης, σύμφωνα με την έκθεση του Reuters.

Πηγή προσκείμενη της συριακής κυβέρνηση που γνωρίζει το χτύπημα της Κυριακής και τον στόχο του είπε στο Reuters ότι έπληξε μια συγκέντρωση Σύριων και Ιρανών τεχνικών εμπειρογνωμόνων στην κατασκευή drone, αν και είπε ότι δεν σκοτώθηκε κανένας Ιρανός ανώτατου επιπέδου.

«Η επίθεση έπληξε το κέντρο όπου συναντήθηκαν καθώς και ένα διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία. Ένας Σύρος μηχανικός και ένας Ιρανός αξιωματούχος -όχι υψηλόβαθμοι- σκοτώθηκαν», είπε η πηγή στο Reuters.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχε αναφέρει ότι η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό είχε σκοτώσει 15 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και εννέα Σύρους. Τρεις Σύροι αξιωματικοί σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Το χτύπημα κατά τη διάρκεια της νύχτας οδήγησε σε κρατήρες σε έναν δρόμο και κατέστρεψε το παρακείμενο 10όροφο κτίριο στην περιοχή Kafr Sousa, όπου στεγάζονται ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι και τα κεντρικά γραφεία πληροφοριών της Συρίας, δήλωσε το Παρατηρητήριο.

Άλλοι πύραυλοι έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μια αποθήκη που χρησιμοποιούν οι Ιρανοί μαχητές που υποστηρίζουν το καθεστώς και η Χεζμπολάχ κοντά στη Δαμασκό, δήλωσε το Παρατηρητήριο, το οποίο πληροφορείται από ένα ευρύ δίκτυο πηγών εντός της Συρίας.

Αυτή η πυραυλική επίθεση, μαζί με άλλες που το Ισραήλ λέει ότι στόχος υποδομής του συριακού στρατού και των συμμάχων της, αντικατοπτρίζει μια κλιμάκωση μιας σύγκρουσης χαμηλής έντασης με στόχο να επιβραδύνει την αυξανόμενη περιχαράκωση του Ιράν στη Συρία, σύμφωνα με Ισραηλινούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες.

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ είχε πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής εναντίον πολλών περιοχών της συριακής πρωτεύουσας, προκαλώντας πέντε θανάτους και 15 τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων αμάχων.

  Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την επίθεση, αλλά είπε ότι ορισμένες από τις απώλειες προκλήθηκαν από εσφαλμένα συριακά αντιαεροπορικά πυρά.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ανησυχούν όλο και περισσότερο για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν και την πιθανότητα να μεταβιβάσει αυτές τις δυνατότητες σε περιφερειακούς πληρεξούσιους, όπως η βαριά οπλισμένη Χεζμπολάχ.

Την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν, όπως είπαν, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατασκευής Ιράν που πετούσε πάνω από μια βάση που φιλοξενούσε αμερικανικό προσωπικό στη βορειοανατολική Συρία.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr