Ένταση στη συνέντευξη Τύπου Μπλίνκεν- Τσαβούσογλου για τους Κούρδους Συρίας


Φεβρουάριος 20, 2023. Ελλάδα.

 

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, μετά την επίσκεψή του στη ζώνη του σεισμού,  παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Μπλίνκεν αναφερόμενος στην υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας δήλωσε: «Κατανοούμε τα ζητήματα ασφάλειας σχετικά με τα νότια σύνορα της Τουρκίας. Ελπίζω να κατανοήσουν (οι Τούρκοι) επίσης τις ανησυχίες μας για το DAESH», είπε. 

Ο Τσαβούσογλου αντέδρασε λέγοντας, «Πάντα λέμε ότι είναι λάθος να συνεργαζόμαστε με μια τρομοκρατική οργάνωση. Πάντα αποδεικνύαμε ότι ο ισχυρισμός ότι το PKK πολεμά το DAESH δεν είναι αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά.

Τσαβούσογλου και Μπλίνκεν πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τις κατεστραμμένες πόλεις από  τον σεισμό- Φωτό: mfa.gov.tr 

«Θα συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ο οποίος υπενθύμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG «τι θα κάνουν οι ΗΠΑ την επόμενη περίοδο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια;» 

Ο Μπλίνκεν απάντησε: «Κατανοούμε τα ζητήματα ασφάλειας σχετικά με τα νότια σύνορα της Τουρκίας. Ελπίζω ότι κατανοούν τις ανησυχίες μας για το DAESH. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά (με την Τουρκία) εδώ. Αλλά αυτή τη στιγμή, η εστίασή μας είναι να βοηθήσουμε την Συριακό λαό». είπε.

 

«Πρέπει να καταπολεμήσουμε κάθε είδους τρομοκρατικής οργάνωσης»

 

Σε απάντηση, ο Τσαβούσογλου είπε: «Πάντα λέμε ότι είναι λάθος να συνεργαζόμαστε με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση εναντίον άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Λέμε ότι ήταν μοιραίο λάθος. Γι' αυτό δεν θεωρούμε σωστό να υποστηρίξουμε το YPG στον αγώνα κατά του DAESH. Πάντα αποδεικνύαμε ότι ο ισχυρισμός ότι το PKK-YPG πολεμά το DAESH δεν είναι αλήθεια.

Ως ΝΑΤΟ, πρέπει να πολεμήσουμε κάθε είδους τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε.


Son Dakika

--


The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr