Πως βλέπει αζέρικο δημοσίευμα την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στη σεισμόπληκτη Τουρκία

 Φεβρουάριος 12, 2023. Ελλάδα.


Χθες τα  αζέρικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η πρώτη χώρα που έσπευσε για βοήθεια στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς ήταν το Αζερμπαϊτζάν.

Σήμερα αναφέρονται στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία.

 

Καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει την «καταστροφή του αιώνα», ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έφτασε την Κυριακή σε ένδειξη συμπαράστασης αφού η χώρα επλήγη από καταστροφικούς σεισμούς πριν από επτά ημέρες, αναφέρει το Trend .

Ton Υπουργό Εξωτερικών Νίκος Δένδια υποδέχθηκε ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο αεροδρόμιο Şakirpaşa στα Άδανα, μια από τις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς.

 Η άφιξή του σηματοδοτεί την πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου υπουργού στην Τουρκία μετά τον σεισμό. 

Οι δύο υπουργοί ταξίδεψαν στο Χατάι, όπου Έλληνες διασώστες βοηθούσαν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Ο Δένδιας θα επισκεφθεί επίσης μέλη της Ελληνικής Αποστολής Βοήθειας στη χώρα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Τσαβούσογλου στο Χατάι, ο Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την υποστήριξή της στην Τουρκία για να ξεπεράσει τις δύσκολες μέρες.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι είναι σημαντικό για τις δύο χώρες να αλληλοϋποστηρίζονται σε δύσκολες μέρες, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει «να περιμένουν μια άλλη καταστροφή να χτυπήσει μια χώρα για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους», μια πρόταση που βρήκε απήχηση στον Έλληνα υπουργό.

Αιώνιος ανταγωνισμός μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας

Παρά την ιστορία του ανταγωνισμού με την Τουρκία που χρονολογείται από αιώνες, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που έστειλε διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά την καταστροφή.

Οι εδαφικές και ενεργειακές διαμάχες έχουν επιδεινώσει τον περιφερειακό ανταγωνισμό. 

Ωστόσο, οι δύο γείτονες, που βρίσκονται σε σεισμικές γραμμές ρήγματος, έχουν επίσης παράδοση να βοηθούν ο ένας τον άλλον σε φυσικές καταστροφές.

 Περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό των 7,7 βαθμών της Δευτέρας, με πολλές χιλιάδες τραυματίες και εκατομμύρια να μείνουν άστεγοι. Δεκάδες χιλιάδες διασώστες σαρώνουν τις ισοπεδωμένες γειτονιές παρά τον παγωμένο καιρό, που έχει βαθύνει τη δυστυχία εκατομμυρίων που έχουν απεγνωσμένη ανάγκη βοήθειας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει 80 τόνους ιατρικού εξοπλισμού και πρώτων βοηθειών.

«Η παρουσία του Δένδια εδώ σήμερα δείχνει την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού προς την Τουρκία. Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που μας κάλεσε (για συλλυπητήρια) και παρείχε ανθρωπιστική υποστήριξη αμέσως μετά τον σεισμό», είπε ο Τσαβούσογλου. 

«Έστειλαν αμέσως συνεργεία έρευνας και διάσωσης και πολλά αεροπλάνα φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια. Συναντήσαμε την ελληνική ομάδα έρευνας και διάσωσης εδώ, και εργάστηκαν ασταμάτητα από τότε που έφτασαν εδώ. Γίναμε μάρτυρες πώς αυτοί και ολόκληρο το ελληνικό έθνος ήταν πολύ χαρούμενοι όταν ένα θύμα βρίσκεται ζωντανό», είπε. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι οι σκληρές στιγμές αποδεικνύουν την καλοσύνη των γειτόνων, επικαλούμενος την ελληνική βοήθεια μετά τον σεισμό του 1999 και την επακόλουθη τουρκική βοήθεια σε έναν άλλο σεισμό που έπληξε την Ελλάδα λίγο μετά την καταστροφή του 1999 στην Τουρκία.

 «Θυμάμαι ότι είχα δει μια ιστορία στο περιοδικό Time τότε, και τους έγραψα μια επιστολή αναγνώστη. Στην επιστολή μου τότε, είπα ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε να χτυπήσει κάποιος από εμάς μια καταστροφή για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας», είπε.

«Ελπίζω να στραφούμε στον διάλογο για να λύσουμε τις διαφορές μας. Είμαι ευγνώμων στον φίλο μου Δένδια, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την υποστήριξή τους», είπε ο υπουργός.

 

Ο Δένδιας επανέλαβε τα συλλυπητήρια της Ελλάδας για τα θύματα και τις ευχές για τους επιζώντες και ευχαρίστησε τον Τσαβούσογλου για τα ευχάριστα λόγια του για την Ελλάδα και τα σωστικά συνεργεία της.

 «Επισκεφτήκαμε πληρώματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών από την Αυστρία και την Ολλανδία. Μαζί με ελληνικά πληρώματα, ευρωπαϊκές ομάδες διέσωσαν εδώ 205 άτομα», είπε.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεσμεύτηκε ότι η ελληνική υποστήριξη προς την Τουρκία «δεν θα τελειώσει εδώ». «Ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης μας έδωσε εντολή να το συνεχίσουμε», είπε.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr