Χουριέτ: Η Αθήνα καλπάζει σε εξοπλισμό


Μάρτιος 24, 2023. Ελλάδα.

Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αναφέρεται στον εξοπλισμό της Ελλάδας και τον χαρακτηρίζει ως ‘σε πλήρη καλπασμό’, ραγδαίο…

Σημειώνεται ότι μόνο επτά μέλη του ΝΑΤΟ αύξησαν τις αμυντικές τους δαπάνες στο απαιτούμενο από τη Συμμαχία κατά 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Και αυτό, έγινε κατά το διάστημα που η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που έφθασαν ή ξεπέρασαν το όριο του 2% είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο,  η Πολωνία, η Ελλάδα, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία.

Το πιο εντυπωσιακό μέλος σε αυτή τη λίστα είναι η Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να οπλίζεται σε πλήρη καλπασμό, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.


Πρώτη σε κατάταξη επί δύο χρόνια


Ειδικά το 2021, η Ελλάδα, όπου εξερράγη η αγορά όπλων , βρίσκεται στην πρώτη θέση μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δύο χρόνια ως προς τον στόχο του 2% .

Στην Ελλάδα, η οποία διαθέτει το 3,70 τοις εκατό του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες το 2021, το ποσοστό αυτό ήταν 3,54 τοις εκατό πέρυσι.

 Σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, η Τουρκία απομακρύνεται από τον στόχο του 2%. Αυτό το ποσοστό, που ήταν 1,86 τοις εκατό το 2020, μειώθηκε στο 1,61 το 2021 και στο 1,37 τοις εκατό το 2022. 

Ανακοινώνοντας την ετήσια έκθεσή του τις προάλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι αναμένει από τους Σύμμαχους να συμφωνήσουν σε μια πιο φιλόδοξη νέα δέσμευση για αμυντικές επενδύσεις στη σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο. 

Στατιστικά, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, δαπάνησαν 1,15 τρισεκατομμύρια δολάρια για αμυντικές δαπάνες το 2021, αυξάνοντας σε 1,17 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Hürriyet

-

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr