Ε. Έ. προς Σκόπια: Πρώτα το όνομα και μετά η ένταξη


Φεβρουάριος 11, 2010

Στρασβούργο

Πρώτα η επίλυση του ονόματος και μετά συζητάμε για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ήταν το καθαρό μήνυμα που έλαβαν τα Σκόπια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα.


Το ψήφισμα που εγκρίθηκε προτρέπει τα Σκόπια να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, να καταπολεμήσουν την διαφθορά και να διατηρήσουν τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων του σκοπιανού κράτους εφαρμόζοντας πλήρως τη Συμφωνία της Οχρίδας.


Ο ισπανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντιέγκο Λοπέζ Γκαρίντο συνοψίζοντας τα θέματα που αφορούσαν τα Σκόπια είπε χαρακτηριστικά για το θέμα του ονόματος:


«Αυτό το ζήτημα δεν εμπεριέχεται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης αλλά είναι σαφές ότι οι καλές σχέσεις είναι σημαντικές για όλες τις χώρες και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ευαισθησίες κάθε χώρας, ώστε ομόφωνα να αποφασίσουν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις για το όνομα παραμένουν στο πλαίσιο επίλυσης μέσα από τις διαδικασίες του ΟΗΕ και η ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες αυτές για εξεύρεση λύσης»

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της Βουλγαρίας Εβγένι Κιρίλοφ που τόνισε πως το λεγόμενο «μακεδονικό έθνος» είναι ένα τεχνητό δημιούργημα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και η πΓΔΜ δεν τηρεί σχέσεις καλής γειτονίας.

Τα είπαν για τα μπλόκα Παπανδρέου – Μπορίσοφ

Στη κοινή συνέντευξη Τύπου Παπανδρέου και Μπορίσοφ, στις Βρυξέλλες, αρνήθηκαν την ύπαρξη έντασης μεταξύ των δύο πλευρών.
Photo by BGNES


Φεβρουάριος 11, 2010
Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας συμφώνησαν να συζητήσουν από κοινού, οι δύο κυβερνήσεις, για να εξετάσουν τις προτεραιότητες των δύο πλευρών.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά συνάντηση τους οι δύο πρωθυπουργοί αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα ότι ο αποκλεισμός των βουλγαρικών διόδων από τους διαμαρτυρόμενους Έλληνες αγρότες θα αρθεί σύντομα. Παραδέχθηκε πάντως ότι η απεργία των αγροτών προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην διακίνηση των εμπορευμάτων της Βουλγαρίας.

«Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στον πρωθυπουργό Μπορίσοφ και τις ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Βούλγαρους για την κατανόησή τους, αλλά και στην Ελλάδα πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και ελπίζουμε σύντομα να λύσουμε τα προβλήματα», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Μπορίσοφ διευκρίνισε πως η αποζημίωση που ζητεί η Βουλγαρία από τον αποκλεισμό των ελληνικών συνόρων δεν έχει καμία σχέση με τη στήριξη που παρέχει η Βουλγαρία προς την Ελλάδα για την επίλυση της οικονομικής της κρίσης.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κλίμα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών ως ‘βαρύ’.
Συμπέρανε, μάλιστα, πως αν και η Βουλγαρία παρουσιάστηκε και πάλι ως παράδειγμα δημοσιονομικής πειθαρχίας από τους ευρωπαίους ηγέτες, ωστόσο, η κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ευρωζώνη καθιστά πολύ δύσκολη την προσχώρηση της Βουλγαρίας σε αυτήν.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος - Новините

Βρυξέλλες για Ελλάδα:Η κοινή δήλωση όλων των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Παραθέτουμε ασχολίαστα την κοινή δήλωση όλων των κρατών -μελών της Ε.Ε. όπως παρουσιάστηκε επίσημα στις Βρυξέλλες στην ελληνική γλώσσα.


-Η Ελλάδα δεν ζητά οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση-

Βρυξέλλες, 11 Φεβρουαρίου 2010


Δήλωση
των Αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων
της Ευρωπαϊκής Ένωσης



Όλα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να έχουν αξιόπιστες εθνικές πολιτικές, ευθυγραμμισμένες με τους συμφωνημένους κανόνες. Έχουν κοινή ευθύνη για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα της ζώνης.
Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης και τη δέσμευσή της να κάνει ό,τι χρειαστεί, περιλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, και της θέσπισης πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι, οι οποίοι τέθηκαν με το πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα επόμενα χρόνια. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αυστηρό και αποφασιστικό τρόπο, ώστε να μειώσει αποτελεσματικά το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4% εντός του 2010.

Καλούμε το Συμβούλιο Ecofin να υιοθετήσει, κατά τη σύνοδό του της 16ης Φεβρουαρίου, τις συστάσεις προς την Ελλάδα, με βάση την πρόταση της Επιτροπής και τα συμπληρωματικά μέτρα που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα.
Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και θα προτείνει τυχόν απαραίτητα πρόσθετα μέτρα, στηριζόμενη στην εμπειρία του ΔΝΤ. Μία πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο.
Τα μέλη της ευρωζώνης θα αναλάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση, εάν χρειασθεί, για να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα στο σύνολο της ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει αίτημα οικονομικής στήριξης.

Πηγή: Συμβούλιο της Ευρώπης

Σκόπια: Παναλβανικός συνασπισμός κατά Γκρουέφσκι


-Αναβρασμός επικρατεί στα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων-

Φεβρουάριος 11, 2010
Οι αντιθέσεις μεταξύ των κυρίαρχων κοινοτήτων στο σκοπιανό κρατίδιο κορυφώνονται μέρα στη μέρα.

Η δυσαρέσκεια του αλβανικού στοιχείου στην πΓΔΜ ωθεί τους αλβανούς κομματάρχες στην αναζήτηση μιας οδού αντίστασης.

Η κυβέρνηση Γκρουέφσκι ασχολείται με τα αγάλματα και τα στολίδια της πλατείας των Σκοπίων, ενώ οι αλβανικές επαρχίες του κράτους της κραυγάζουν απειλητικά για άμεση αλλαγή πολιτικής.

Χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος του αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών, των Σκοπίων, ήταν σαφής στη συνέντευξή του στο ‘Top Channel TV’ της Αλβανίας:

«Οι Αλβανοί είναι έτοιμοι να σχηματίσουν ένα παναλβανικό συνασπισμό στα Σκόπια κατά της πολιτικής του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι».
Σύμφωνα με τον Τάτσι οι ρίζες του «σλαβομακεδονικού εθνικισμού» που εμφανίζονται πρόσφατα, προέρχονται από την συνεχιζόμενη διαφωνία του ονόματος της χώρας με την Ελλάδα, αλλά οι παρενέργειες αυτού του εθνικισμού έχουν αισθητές συνέπειες στους Αλβανούς»

Ο Τάτσι εκφράζοντας την αποδοκιμασία των ψηφοφόρων του προς την πολιτική Γκρουέφσκι, δηλώνει πως οι διακρίσεις κατά των Αλβανών μπορούν να σταματήσουν μόνον με ένα σθεναρό πρόγραμμα αντίστασης».

Επεσήμανε μάλιστα πως το πλαίσιο της Συμφωνίας της Οχρίδας δεν βελτίωσε την κατάσταση των Αλβανών.
«Η εν λόγω συμφωνία επέδρασε αρνητικά στη λογική της ισότητας των δύο κοινοτήτων», είπε.

Παρουσίασε μάλιστα και στοιχεία από τα οποία φαίνονται έκδηλα οι διακρίσεις κατά του αλβανικού στοιχείου της πΓΔΜ:
«μόνον το ένα τοις εκατό του προϋπολογισμού διανέμεται στην αλβανική κοινότητα της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών –Σκοπιανών στη συνέντευξή του πρότεινε τη ‘λύση Ελβετίας’ για το κράτος των Σκοπίων, όπου θα υπάρχει ένα Κοινοβούλιο με δύο χωριστές αίθουσες συνεδριάσεων».

Στο μεταξύ υπάρχουν αντιδράσεις από το άλλο αλβανικό κόμμα της ‘Νέας Δημοκρατίας’ (DUI) που συμμετέχει στην κυβέρνηση Νίκολα Γκρουέφσκι.

Ο εκπρόσωπος του, Ταχίρ Χάνι, αναφερόμενος στην πρόταση του Τάτσι είπε πως η ιδέα ενός Αλβανικού Συμβουλίου , υπήρχε και παλαιότερα αλλά ναυάγησε.

Υπενθύμισε πως το 2020 ο Μεντούχ Τάτσι και το κόμμα του είχαν την ευκαιρία να συμβάλλουν σε ένα τέτοιο Συμβούλιο αλλά το διέβρωσαν.

«Η πρόταση», είπε, «είναι σωστή αλλά από λάθος άτομο».

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Βυθίστηκε σκάφος με λαθρομετανάστες- βρέθηκαν οκτώ πτώματα

Φεβρουάριος 11, 2010
Σκάφος που μετέφερε λαθρομετανάστες βυθίστηκε ανοικτά της Σάμου. Μέχρι αυτή τη στιγμή συνεργεία διάσωσης ερευνούν την θαλάσσια περιοχή για τυχόν επιζώντες.

«Ένας λαθρομετανάστης εντοπίστηκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα», όπως αναφέρει τουρκική εφημερίδα, «από εμπορικό πλοίο σημαίας Μάλτας χθες νωρίς το βράδυ».

Όπως ενημέρωσε ο ναυαγός, τον πλοίαρχο του πλοίου, τουρκικό σκάφος τους άφησε στη θάλασσα του Πυθαγορείου μέσα σε μια μικρή βάρκα. Η βάρκα ανατράπηκε από την θαλασσοταραχή και όλοι βρέθηκαν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου.

Λόγω της σφοδρότητας του ανέμου, έφθασε στα 9 μποφόρ, κατέστη αδύνατη η άμεση έρευνα των ναυαγών.

Παρόλα αυτά, στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση για τη διάσωση των ναυαγών από κοινού οι ελληνικές αρχές με τις τουρκικές, στην έρευνα έλαβε μέρος και ένα ελικόπτερο «σούπερ πούμα».

Μέχρι τις πρωϊνές ώρες εντοπίστηκαν οκτώ πτώματα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- http://aegaio.blogspot.com/- denizhaber.com.tr- sigmalive.com

«Γκρεμίζει» τα σύνορα και η Μολδαβία


Φεβρουάριος 11, 2010

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας αποφάσισε να άρει τα τελευταία εναπομείναντα αγκαθωτά συρματοπλέγματα που έχει κατά μήκος των συνόρων της με τη Ρουμανία, ανέφερε το πρακτορείο AFP.
Τα συρματοπλέγματα είναι τοποθετημένα σε 10 περιφέρειες της χώρας με συνολικό μήκος 360 χιλιομέτρων.
Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Φλάντ Φίλα περιέγραψε τα συρματοπλέγματα ως «ντροπή» και η άρση τους γίνεται προς όφελος του λαού της χώρας.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Информационна агенция "Фокус"

Πρώην μυστικός πράκτορας της Βουλγαρίας στο οργανωμένο έγκλημα


Φεβρουάριος 11, 2010

Η επιχείρηση «Χταπόδι» της βουλγαρικής αστυνομίας που ‘σκούπισε’ όλα τα κακόφημα στέκια της Σόφιας και της γύρω από αυτήν περιοχή, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη μιας δωδεκαμελούς εγκληματικής οργάνωσης, όπως σημειώσαμε σε προηγούμενη αναφορά μας: Εξαρθρώθηκε παρακλάδι βουλγαρικής μαφίας

Η οργάνωση ήταν εξειδικευμένη σε παράνομες δραστηριότητες, διακίνηση ναρκωτικών, εκμετάλλευσης πορνείας, δωροδοκίας και φορολογικής απάτης.

Ένα νέο στοιχείο που προέκυψε το οποίο δίνει νέα διάσταση στο οργανωμένο έγκλημα στη γειτονική χώρα, είναι ο όνομα του συλληφθέντος Αλεξέι Πετρόφ.

Πρόκειται για πρώην μυστικό πράκτορα της Βουλγαρικής ΕΥΠ, γνωστός με το ψευδώνυμο «Το τρακτέρ».

Χθες το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Τσβέταν Τσβετάνοφ είχε δηλώσει πως συνελήφθη και ένας κακοποιός με το παραπάνω ψευδώνυμο αλλά αρνήθηκε να προβεί σε αναλυτικές εξηγήσεις.

Αναφορές όμως των βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης επιβεβαιώθηκαν πως ο κακοποιός με το παρατσούκλι «Το τρακτέρ» ήταν ο προαναφερθείς πρώην μυστικός πράκτορας της βουλγαρικής DANS.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις, σημειώνει το βουλγαρικό πρακτορείο της Σόφιας, ότι ο πρώην μυστικός πράκτορας Αλεξέι Πετρόφ, ο οποίος λέγεται ότι είναι ο ηγέτης της ομάδας του οργανωμένου εγκλήματος ήταν και ο εγκέφαλος της περιβόητης «συμμορίας των απαγωγέων», σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών και του Εισαγγελικού Γραφείου – σε αντίθεση με εικασίες των βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Новините

Η Αλ Κάιντα πίσω από την συντριβή του αεροπλάνου στη Βηρυτό;

Το Boeing 737-800 των Αιθιοπικών αερογραμμών που συνετρίβη αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Βυρητού στις 25 Ιανουαρίου 2010 σκοτώνοντας τους 92 επιβαίνοντες, ήταν τρομοκρατικό κτύπημα της Αλ Κάιντα, υποστηρίζει ισραηλινή δημοσιογραφική πηγή.

Ισραηλινές πληροφορίες αναφέρουν πως είχε τοποθετηθεί βόμβα στο αεροπλάνο ή την είχε μαζί του επιβάτης που ενήργησε ως βομβιστής αυτοκτονίας.

Δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας στη Μέση Ανατολή που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της Αλ Κάιντα, πιστεύουν ότι οι σχεδιαστές της επίθεσης, επέλεξαν την αιθιοπική πτήση για περισσότερους από έναν λόγο:

Στη συγκεκριμένη ημερομηνία θα αναχωρούσε από την Βηρυτό μια ομάδα Γάλλων μυστικών πρακτόρων συμπεριλμβανομένης της Μαρίας Σαντζέζ Πιετόν, συζύγου του Γάλλου πρέσβη στη Βηρυτό, καθώς επίσης θα επιβιβάζονταν μέλη της Χεζμπολάχ συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα Χασάν Νασράλα.

Όπως σημειώνεται, η σύζυγος του πρέσβη έχασε τη ζωή της με τη συντριβή του αεροπλάνου, ενώ οι ταξιδιώτες της Χαζμπολάχ μεταβιβάστηκαν την τελευταία στιγμή σε άλλη πτήση.

Τα πτώματα τα οποία ανασύρθηκαν, γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, στη θάλασσα, ανοικτά της πόλης Ναάμα είχαν στα σώματά τους τα χαρακτηριστικά σημάδια της έκρηξης. Ενώ τα κορμιά τους ήταν δεμένα με τη ζώνη ασφαλείας στο κάθισμα, τα άκρα τους και το κεφάλι τους είχαν διασπαρθεί στο χώρο, αποτέλεσμα της έκρηξης.

Επιπρόσθετα αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν μια δυνατή έκρηξη και είδαν το αεροπλάνο να αναδύεται μέσα από μια πύρινη μπάλα λίγο μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού.
Τόσο η Γαλλία, όσο και η Χεζμπολάχ είχαν αρνηθεί πως η συντριβή του αεροπλάνου ήταν αποτέλεσμα βομβιστικής ενέργειας.

Απεναντίας Λιβανέζοι αξιωματούχοι υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, εδώ και δύο εβδομάδες προσπαθούν να αποκρύψουν το γεγονός πως η καταστροφή του αεροπλάνου προκλήθηκε από την τρομοκρατία.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος