Σκόπια-Δημοσκόπηση: ‘πέφτει’ ο Γκρουέφσκι, αλλάζει η ψυχολογία του λαού.

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Είναι εντυπωσιακή η αλλαγή που επήλθε μετά τη σύνοδο των Βρυξελλών στον σλαβομακεδονικό λαό.
Πριν τη Σύνοδο, στο σύνολο των δημοσιευμάτων του σκοπιανού τύπου παρουσιάζονταν ως άνευ λόγου οι αντιδράσεις της Ελλάδας και μερικών κρατών, για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.

Τα ΜΜΕ της γείτονος έκαναν πλύση εγκεφάλου στο λαό πως η θετική θέση της Αμερικής για την ένταξή τους, θα υπερίσχυε της Ευρωπαϊκής. (Έτσι, τουλάχιστον, διέδιδε το κόμμα του Γκρουέφσκι.)
Πώς θα γινόταν αυτό;
Πίσω από την κουίντα που λένε οι άνθρωποι του θεάτρου, στο παρασκήνιο, δηλαδή.
Τώρα, όμως, έχουν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.
Τα Σκόπια είναι σε ...αναμονή.
Γράφει το σκοπιανό Α1: “Тврдиот став на македонските граѓани по однос на промена на името како да омекнува», που θα πει: «Η σκληρή στάση των Σλαβο-‘Μακεδόνων’ όσο αφορά την αλλαγή της ονομασίας γίνεται μετριοπαθέστερη»
Και συνεχίζει:
« Το 37% των πολιτών δέχεται την αλλαγή της ονομασίας του κράτους, εφόσον διατηρηθεί η ταυτότητα και η γλώσσα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Εθνικού Κέντρου για την ένταξη».
Το 51% των ερωτηθέντων πιστεύει πως πρέπει να αλλάξει την ονομασία της με την προϋπόθεση όμως η ταυτότητα και η γλώσσα να παραμείνουν αμετάβλητα.
Σύμφωνα με την διερευνητική αυτή δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου υπάρχει η ισχυρή τάση των πολιτών για ένταξη της χώρας τους, στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Αυτά θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν αναμενόμενα, εκείνο που δεν περίμενε κανείς και ιδιαίτερα το κυβερνητικό επιτελείο ήταν η δραματική μείωση της δημοφιλίας της κυβερνώσας παράταξης VMRO– DPMNE (ВМРО-ДПМНЕ).
Μόλις το 19% των πολιτών της πΓΔΜ υποστήριξε τους χειρισμούς του Γκρουέφσκι και απέχει πολύ από το 30% των προηγούμενων δημοσκοπήσεων που είχε διενεργήσει το ίδρυμα ИРИ' (Ίρι) και το ινστιτούτο ‘Павел Шатев ' ( Παβέλ Σατέβ).
Σχεδόν ταυτόσημα είναι και τα στοιχεία που παρέθεσε και το περιοδικό ‘Φόκους’, το οποίο μάλιστα επικαλείται τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από αμερικανικούς παράγοντες της πΓΔΜ.
Το αναφερόμενο πιο πάνω σκοπιανό περιοδικό δημοσίευσε σε περίοπτη θέση:
„Драматичен пад на рејтингот на владејачката партија под 18 отсто“,
που θα πει:
‘Δραματική μείωση του κυβερνώντος κόμματος κάτω του 18% ’
H δημοσκόπηση αυτή είχε ληφθεί στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και η αντιπολιτεύομενη παράταξη «СДСМ» (SDSM), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ’Εθνικού Κέντρου’ είχε λάβει 13%.
Η αξιωματική (σοσιαλιστική) αντιπολίτευση είχε παρουσιάσει τότε μία αύξηση της τάξης του 1 με 2%.
Την αύξηση αυτή δεν την γνώριζε το σοσιαλιστικό κόμμα αφού δεν της γνωστοποιήθηκαν τα σχετικά αποτελέσματα. Το SDSM, όμως, γνώριζε την τάση του κόσμου από δική του δημοσκόπηση.
Τα αποτελέσματα πάντως έχουν βάλει σε εγρήγορση την κυβερνώσα παράταξη, ενώ η σοσιαλιστική αντιπολίτευση δηλώνει πως δεν πρέπει να ασχολούνται με τις δημοσκοπήσεις αλλά με το κύριο έργο τους, που είναι η αντιπολίτευση.
Αυτή είναι και η εξήγηση των φωνών της αντιπολίτευσης, που δημοσιεύονται καθημερινά στο σκοπιανό Τύπο για σενάρια εκλογών μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010.