Αργυρόκαστρο: Έλληνες και Αλβανοί προωθούν την τυροκομική παράδοση


Αύγουστος 15, 2022. Ελλάδα.

Παραγωγοί τυροκομικών προϊόντων καθώς και ερευνητές μαγειρικής, Έλληνες και Αλβανοί έχουν συγκεντρωθεί στο Αργυρόκαστρο για να προωθήσουν τα προϊόντα των δύο χωρών.

 Στόχος είναι η προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων που απειλούνται με εξαφάνιση και στις δύο χώρες.

Έτσι, να διατηρηθεί η παράδοση της τυροκομίας, πραγματοποιήθηκε στο Αργυρόκαστρο κοινό ελληνοαλβανικό συμπόσιο, όπου παρευρέθηκαν γνώστες της μαγειρικής. 

Ο γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής εκπομπών μαγειρικής Ηλίας Μαμαλάκης είπε ότι τα Βαλκάνια πηγαίνουν προς τη σταδιακή απώλεια της κουλτούρας του τυριού και ότι τώρα στην Ελλάδα έχουν χάσει τουλάχιστον 3 είδη, όπως και στην Αλβανία η σάλτσα skulk είναι όλο και πιο σπάνια.

«Το τυρί είναι μέρος της ζωής μας και της ζωής σας. Ενώ οι Γάλλοι ή άλλοι Ευρωπαίοι καταναλώνουν τυρί στο τέλος του κύριου γεύματος, εμείς έχουμε την παρουσία τυριού σε κάθε γεύμα και όλη την ώρα. Τρώμε τυρί με λαχανικά, με φρέσκο ​​ψωμί, με σταφύλια και ντομάτες. Για εμάς, ένα σάντουιτς χωρίς τυρί δεν έχει νόημα. Έχω δοκιμάσει σπάνιες γεύσεις τυριού στην Αλβανία και έμεινα έκπληκτος. Παρά τις διαφορετικές γεύσεις του τυριού, είμαστε σήμερα μαζί για να προωθήσουμε κάτι από τη ζωή μας που απειλείται και στις δύο χώρες», δήλωσε ο ερευνητής Ηλίας Μαμαλάκης.

Έλληνες και Αλβανοί ερευνητές συνεργάζονται για να αναλύσουν όλες τις γευστικές παραμέτρους των γαλακτοκομικών που σχετίζονται με αυτόχθονες φυλές βοοειδών, ζωοτροφές, βοσκοτόπια, βήματα προς την επωνυμία προϊόντων.

«Εξετάζουμε τα δείγματα γαλακτοκομικών που λαμβάνονται στο εργαστήριο για περίπου 18 είδη τυριών που βρήκαμε στην Ελλάδα και τουλάχιστον 6 εδώ στη Νότια Αλβανία. Η καινοτομία στην επιστήμη μπορεί πλέον να βοηθήσει στον σαφέστερο προσδιορισμό της τοπικής ταυτότητας του τυριού και στην ανάδειξη της συγκεκριμένης επωνυμίας για τους επισκέπτες. Οι περιοχές μας είναι ακόμα αυθεντικές», λέει ο Ιωάννης Σκούφος, τομεάρχης Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ενώ ο παραγωγός τυριού στη Λιμπόχοβα, Αφράτ Μαχμουτάι, μίλησε με ανησυχία για τη μείωση των κοπαδιών.

«Δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα κοπάδια, μαζευόμαστε από 20-30. Αυτό είναι ένα πρόβλημα όχι μόνο στο νότο αλλά στην ίδια την Αλβανία. Στους νεαρούς δεν αρέσει να δουλεύουν,  να τρέχουν. Τα κοπάδια μειώνονται, δεν αυξάνονται, δεν ξέρω πώς μπορεί να λυθεί. Μαθαίνουμε από τους παλιούς για προϊόντα, όπως το τυρί. Το τυρί που παράγεται εδώ, γίνεται πρώτα ανάλυση στο γάλα πριν βγει στην παραγωγή, το γάλα φιλτράρεται και καθαρίζεται, για να γίνει καλή δουλειά, αλλά και το κράτος πρέπει να κάνει τη δουλειά του, οι έλεγχοι στα τρόφιμα δεν γίνονται καλά», λέει ο Μαχμουτάι, παραγωγός γαλακτοκομικών.

Μεταξύ Αργυροκάστρου και Ιωαννίνων, σύντομα θα ετοιμαστεί μια διαδρομή που θα συνδέει τους ξενώνες, τους στάβλους και τα εργοστάσια γάλακτος. Στόχος είναι η γεύση και η προώθηση των προϊόντων αυτών των διασυνοριακών περιοχών στη διεθνή αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων.

Shqiptarja

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr