«Αυτοκρατορική» παρέμβαση Τουρκίας στη Βουλγαρία

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Σε μεγάλο θέμα αναδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες στη Βουλγαρία το δικαίωμα της μουσουλμανικής μειονότητας να έχει δική της φωνή, στα ΜΜΕ της χώρας, να εκφράζεται και να ενημερώνεται στην τουρκική γλώσσα.
Η συζήτηση έφθασε στα έδρανα της βουλγαρικής βουλής, όπου η αντιπολίτευση αντιδρά έντονα στο ζήτημα αυτό.
Τη σημαία της άρνησης, στην καθιέρωση της τουρκικής ως ‘δεύτερης’ γλώσσας, κρατούν τα ακροδεξιά βουλγαρικά κόμματα. Μάλιστα, το εθνικιστικό κόμμα ΑΤΑΚ πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα της τουρκικής γλώσσας στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.
Σημειώνεται πως η τουρκική μειονότητα στη Βουλγαρία αντιστοιχεί περίπου στο 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Στο ζήτημα αυτό υπήρξε άμεση ανάμειξη της Τουρκίας με απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον ομόλογό του Μπόϊκο Μπορίσοφ, όπου εξέφρασε την ανησυχία του στις δηλώσεις ‘κύκλων’ της Βουλγαρίας για κατάργηση της τουρκικής γλώσσας.
Σύμφωνα με το CNN-Turk, ο Ερντογάν ‘επέπληξε’ το Βούλγαρο πρωθυπουργό.
Αναφέρεται σχετικά:
«Πρόσφατα, όπως κι εσείς γνωρίζετε στη Βουλγαρία βρίσκονται σε άνοδο οι δηλώσεις που στρέφονται κατά των Τούρκων και αυτό μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
»Βλέπουμε με λύπη πως οι ίδιοι γνωστοί εξτρεμιστικοί κύκλοι διεξάγουν εκστρατεία αποκοπής των δικαιωμάτων που απέκτησαν οι Τούρκοι στη Βουλγαρία.
»Το τελευταίο παράδειγμα είναι η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη μετάδοση δεκάλεπτης ενημέρωσης στην τουρκική γλώσσα από την Εθνική Βουλγαρική Τηλεόραση.
»Ανησυχούμε για την εξέλιξη αυτή, της αφαίρεσης των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στη Βουλγαρία, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην οποία ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων αποτελεί τη βάση του ευρωπαϊκού πολυπολιτισμού.
»Ελπίζω ότι, ως κυβερνών κόμμα, δεν θα υιοθετήσετε μια θέση που μας χωρίζει αλλά μια θέση που μας ενώνει και που αγκαλιάζει όλες τις κοινωνικές ομάδες, και να απομονώσετε και να αποθαρρύνεται τις δράσεις των κύκλων αυτών».

Πηγές:
Vecer.com
novinite.com