Σκόπια: Επίκειται ανασχηματισμός

Ιανουάριος 20, 2011.

Τα δύο κόμματα συνασπισμού, του Νίκολα Γκρουέφσκι και του Αλί Αχμέτι, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επαναδιαμόρφωσης του Υπουργικού Συμβουλίου, αν και αυτό το θέμα δεν έχει ακόμη συζητηθεί μεταξύ των δύο αρχηγών.

Σε συνέντευξή του ο Αχμέτι προς το Alsat-M, αναφέρει ότι μια τέτοια συνάντηση με το έτερο κόμμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τις επαφές του κόμματος του (DUI) με τους πολίτες.

Πηγές, ωστόσο, μέσα από τον κομματικό μηχανισμό του αλβανικού κόμματος, αναφέρουν ότι ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί πριν από Μάρτιο αφού κατά το μήνα Απρίλιο θα γίνει η γενική απογραφή του πληθυσμού.

Αν ο ανασχηματισμός πραγματοποιηθεί το Μάρτιο πρέπει να αναμένονται οι παραιτήσεις του Υπουργού Οικονομικών, Παιδείας, Γεωργίας και του επικεφαλής της Γραμματείας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όπως είχε γίνει και στον ανασχηματισμό του 2009.

«Δεν έχουμε ακόμη συζητήσει ως ‘συνασπισμός’ για τον ανασχηματισμό και αν γίνει κάτι τέτοιο θα γίνει σε επίπεδο συνασπισμού των κομμάτων. Και μια τέτοια συνάντηση δεν μπορεί να γίνει πριν ολοκληρωθούν οι δραστηριότητες μας και οπωσδήποτε πρέπει να επαναξετασθούν οι θέσεις μας και να προβούμε σε έναν μελλοντικό προγραμματισμό», δήλωσε ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος του DUI.

Ωστόσο και πρόεδρος του VMRO-DPMNE και πρωθυπουργός της χώρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού της κυβέρνησης, στη συνέντευξή του προς το πρακτορείο ΜΙΑ.

«Δεν αποκλείω ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουμε προγραμματίσει κάτι σχετικό. Αν, ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου παρουσιαστεί μια συγκεκριμένη πολιτική ανάγκη ή αλλαγή προσώπων, λόγω αυξημένου όγκου εργασίας με την εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων – σύμφωνα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης- μια τέτοια επιλογή θα ληφθεί υπόψιν», είπε ο Γκρουέφσκι στο αναφερόμενο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
--
Τίτλος άρθρου: «Pranvera sjell ndryshime në Qeverinë Gruevski»

Δημοσίευση: Bota sot, 20.1.2011.


Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος