Κοσσυφοπέδιο: H επικίνδυνη ζώνη για την EULEX


Ιανουάριος 20, 2011.

Πρίστινα.

Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μιτρόβιτσα Κοσόβσκα κήρυξε το βόρειο τμήμα της πόλης αυτής, που επί το πλείστον κατοικούνται από Σέρβους, ως επικίνδυνη ζώνη, για τα μέλη της, ανακοίνωσε τη Τετάρτη, η διαδικτυακή πύλη Koha.net του Κοσσυφοπεδίου.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, τα μέλη της EULEX θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το τμήμα του Κοσσόβου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ευρωπαϊκή αποστολή επιδιώκει να κρατήσει υπό έλεγχο τα μέλη της και να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τις κινήσεις στις οποίες προβαίνουν.

Η απόφαση αυτή, της EULEX, ισχύει μόνον για τους άνδρες της αποστολής αυτής που βρίσκονται στην βόρεια Μιτρόβιτσα και στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Η επισήμανση έγινε μετά τα περιστατικά τα οποία συνέβησαν πριν από λίγες ημέρες, όταν τέσσερα μέλη της αποστολής EULEX και του ΟΑΣΕ ξυλοκοπήθηκαν από άγνωστα άτομα στην βόρεια Μιτρόβιτσα, όπως αναφέρει η αναφερθείσα αλβανική εφημερίδα.

Η EULEX έχει θεσπίσει νέους κανόνες για τις δυνάμεις της στο βόρειο τμήμα, βόρεια του ποταμού Ιμπάρ, καθώς και στα σημεία διέλευσης των συνόρων με την αρίθμηση 1 και 31, σημεία τα οποία καθιέρωσε η Σερβία.

Τα μέλη της EULEX αφού περάσουν βόρεια της Μιτρόβιτσαςμ θα πρέπει έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο που θα έχει μόνιμη ραδιο-ζεύξη. (σ.σ. ασύρματο τηλέφωνο με ανεξάρτητη συνεχή επικοινωνία).

Οφείλουν τα μέλη αυτά (της EULEX) σε κάθε ταξίδι τους στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσας να εφαρμόσουν τις εντολές που έχουν λάβει για τη Μιτρόβιτσα, αλλά και να αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους πήγαν εκεί.

--

Τίτλος άρθρου: «Sever Mitrovice opasan za pripadnike Euleksa»
Δημοσίευση: Beta, 19.1. 2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος