Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Αποδέχθηκε ψήφισμα για Σερβία

Ιανουάριος 19, 2011.

Στρασβούργο. (Beta)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο επικύρωσε με συντριπτική πλειοψηφία μεταξύ της ΕΕ και της Σερβίας τη συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης, καθώς και ψήφισμα σχετικά με την Σερβία, η οποία καλεί τα υπόλοιπα κράτη μέλη να επικυρώσουν τη συμφωνία και να παράσχουν υποστήριξη στη σερβική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την επικύρωση της Σερβίας- ΕΕ ψήφισαν υπέρ 612 βουλευτές, ενώ 38 ψήφισαν κατά.

Το ψήφισμα της ενσωμάτωσης της Σερβίας, υπογράμμισε το κείμενο της απόφασης του Συμβουλίου των Υπουργών, αποτελεί ένα νέο βήμα για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ και θεωρείται ως ‘μια σημαντική συμβολή στη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων’.

Οι ευρωπαίοι νομοθέτες ενέκριναν τροπολογία του ‘Green’ με την οποία «καλούν την κυβέρνηση της Σερβίας να εισέλθει σε διαδικασία διαλόγου με το Κοσσυφοπέδιο χωρίς περαιτέρω παραπομπές του θέματος με νέες διαπραγματεύσεις για το καθεστώς ή τη διάσπαση του».

Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό για το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν πίσω από το κοινό ψήφισμα της Σερβίας και της ΕΕ που είχε εκδώσει ο ΟΗΕ, στο οποίο περιείχε μόνον κλήσεις για διάλογο χωρίς όμως περιορισμούς.

--

Τίτλος άρθρου: «Prihvaćeni SSP i rezolucija o Srbiji»
Δημοσίευση: Beta, 19.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος